Pátek, 26. dubna 2024

Severočeská vodárenská nedostane stamilionové dotace na čističky

Severočeská vodárenská nedostane stamilionové dotace na čističky

Severočeská vodárenská společnost (SVS) zřejmě definitivně přišla o dotaci 600 až 750 milionů korun na rekonstrukce čistíren odpadních vod. Vyplývá to z vyjádření, která získala ČTK od SVS a ministerstva životního prostředí. SVS se zlobí na ministerské úředníky, že ji při čerpání dotací navedli do slepé uličky a že chybějící peníze musí zaplatit odběratelé vody. Podle ministerstva za to může jiný výklad podmínek, který zastává Evropská komise. O peníze přišli i žadatelé z jiných částí Česka, celkem jde o 1,6 miliardy.

Stavbu výkonných čističek odpadních vod slíbilo Česko v době, kdy vstupovalo do Evropské unie. I proto bylo na vodohospodářské stavby vyčleněno asi 40 procent všech ekologických dotací, tedy zhruba dvě miliardy eur (asi 50 miliard korun). SVS ale peníze nedostane minimálně na čističky v České Lípě, Novém Boru, Doksech, Jablonném v Podještědí, Jirkově a v Litvínově. "Tyto projekty nenaplňují podmínky operačního programu, není tedy možné na ně čerpat dotační prostředky," řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík.
Podle něj to tím, že Evropská komise si vyložila podmínky pro přidělení dotací jinak než české ministerstvo. Nepřidělené dotace se mají podle zápisu z jednání opět rozdělit. Jejich čerpání je omezené do roku 2013.

S čerpáním dotací mají problém hlavně firmy, které mají na provozování sítě nasmlouvanou jinou společnost. To je i případ SVS, jejímiž akcionáři jsou obce Ústeckého a Libereckého kraje, její síť ale provozují Severočeské vodovody a kanalizace, v nichž má majoritu Veolia. Na síť je připojeno 1,08 milionu obyvatel.

"Od roku 2008 vedl národní Řídící výbor operačního programu životního prostředí žadatele o dotace cestou, která se ukázala jako slepá," uvedl mluvčí SVS Jiří Hladík. Výsledek žádosti o evropské dotace označil za studenou sprchu na závěr. Změna právního rámce by podle SVS byla ještě mnohem nákladnější.

Program na rekonstrukce čistíren na severu Čech zahrnuje desítky projektů, běží od roku 2004 a nyní pomalu končí. Jednu z posledních rekonstruovaných čistíren dnes SVS převzala v Postoloprtech na Lounsku, financovala si ji ale už ze svého.

Daní za to je vysoká cena vody, letos je 83,3 koruny za metr krychlový. Je to jedna z nejvyšších cen v Česku. "Přísné limity, k nimž se ČR snaživě zavázala, tak zaplatili paradoxně obyvatelé severních Čech," řekl Hladík. Cena vody v regionu každoročně roste až o 7,5 procenta. Kdyby dotace přišly, mohla cena v příštích letech růst míň, tvrdilo dříve vedení firmy.

Jan Beránek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů