Sobota, 27. dubna 2024

Aktivista, který brzdil stavbu dálnice D8, je ve vazbě

Aktivista, který brzdil stavbu dálnice D8, je ve vazbě

Litoměřice - Litoměřický ekolog Lubomír Studnička je umístěn ve vazbě s podezřením z vydírání. Toho se měl dopustit při blokování mnoha staveb - za stažení odvolání a žalob měl požadovat "sponzorský dar".

"Hájíme zájmy ochrany přírody, krajiny a životního prostředí," prohlašoval před časem v rozhovoru pro Deník litoměřický ekolog Lubomír Studnička, zastupující Společnost ochránců přírody Litoměřice. V současné době je podle všech dostupných informací umístěn ve vazbě s podezřením z vydírání. Toho se měl dopustit při blokování mnoha staveb - za stažení odvolání a žalob měl požadovat "sponzorský dar".
Finanční obnosy ve svůj prospěch

Tuto informaci nepřímo potvrdila také mluvčí litoměřické policie Alena Romová. "Mohu potvrdit jen to, že byl šestapadesátiletý muž z Litoměřic obviněn z vydírání a hrozí mu trest odnětí svobody až na tři roky, momentálně se nachází ve vazbě. Vydírání se měl dopustit tak, že v letošním roce v několika případech podával odvolání k jednotlivým řízením. Za stažení odvolání požadoval od zástupců investorských firem finanční prostředky ve svůj prospěch," uvedla Alena Romová.

Právě jeden z požadavků o "sponzorský dar" výměnou za stažení odvolání se podle informací Deníku stal Lubomíru Studničkovi osudným. Údajně se mělo vše seběhnout tak, že jeden z oslovených podnikatelů s požadavkem na finanční obnos souhlasil, avšak před předáním peněz označil bankovky, o všem informoval policii a ta se případem začala ihned zabývat.

Most přes Labe, dálnice D8

Kromě mnoha menších staveb soukromých investorů a privátních osob se Společnost ochránců životního prostředí Litoměřice (SOZP) zapojovala i do schvalovacích řízení největších staveb v kraji. Řadu odvolání a žalob podala Společnost například v souvislosti se stavbou dálnice D8, jejíž dostavbu se tak podařilo zpozdit.

Společnost výrazně zasáhla také do stavby Mostu generála Chábery u Litoměřic. "Tato společnost se snažila zbrzdit stavbu mostu přes Labe u Litoměřic. Odvolávala se proti všemu, co bylo možné. Kromě odvolání podávala Společnost také žaloby. Ve všech případech bylo vyhověno Krajskému úřadu Ústeckého kraje," uvedla Magdalena Hanáčková, mluvčí Ústeckého kraje. I tak byl most dokončen zhruba tři měsíce před povinným termínem.

V několika případech však byli tito "ochránci životního prostředí" se svými obstrukcemi úspěšní. "Město Litoměřice mělo záměr upravit a zkulturnit okolí slepého ramene Labe, vybudovat zde mostek a další úpravy. Společnost ochránců životního prostředí Litoměřice tento záměr tak dlouho napadala a brzdila, až padly veškeré termíny pro podání konkrétních žádostí o dotace," sdělila Eva Břeňová, mediální zástupce litoměřické radnice.

Problémy se zákonem měl Lubomír Studnička již před rokem. Tehdy musel před přestupkovou komisi kvůli výtržnictví - musel se zodpovídat za ničení cizího majetku v opilosti a hrubé slovní napadení mladé ženy.

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů