Pátek, 26. dubna 2024

Lokomotiva na plyn

Lokomotiva na plyn

Na tuzemských regionálních tratích by mohly v nejbližších letech začít jezdit první lokomotivy poháněné stlačeným zemním plynem. Prototyp takzvané CNG lokomotivy vyvinuly společnosti Vítkovice Doprava, ČD Cargo a Výzkumný ústav železniční zatím jen pro vlečky. Během jednoho roku chtějí společně s Českými drahami vytvořit výkonnější CNG lokomotivu, kterou by mohl dopravce po úspěšném zkušebním provozu nasadit na regionální tratě.

Prototyp CNG lokomotivy s výkonem 500 kW chce řešitelský tým čtyř firem vyvinout z motorové lokomotivy řady 714, kterou mu daly ČD k dispozici. Bude vycházet z CNG lokomotivy s výkonem 250 kW, kterou vyvíjeli odborníci zhruba rok. Dvounápravovou lokomotivu určenou pro lehký posun od ledna využívala jen společnost Vítkovice Doprava ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group. Výroba CNG lokomotiv je jedním ze strategických záměrů této skupiny.

Lokomotiva má prokazatelně nižší množství emisí ve výfukových plynech proti naftovým motorům. Při měření hluku se prokázalo jeho snížení až o 13 decibelů při maximálních otáčkách motoru, první jízdy potvrdily snížení nákladů na pohonné hmoty o 30 až 40 %. Právě snížení provozních nákladů a ekologický provoz očekávají ČD také u druhého, výkonnějšího prototypu.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů