Pátek, 26. dubna 2024

ZŠ Kamenice usiluje o bezpečnou a šetrnou dopravu do své školy

ZŠ Kamenice usiluje o bezpečnou a šetrnou dopravu do své školy

ZŠ Kamenice u Jihlavy uspěla se svou žádostí o podporu bezpečné cesty do školy v programu Na zelenou. Tento grantový program, který přispívá k ochraně dětí před dopravními nehodami a podpoře šetrných způsobů cestování, vyhlašuje každý rok Nadace Partnerství.

Žáci budou sami vyznačovat do tzv. školní mapy nebezpečných míst trasy a místa, která oni sami považují za nebezpečná na cestě do a ze školy. Na základě této, žáky a učiteli vytvořené mapy, zpracuje odborník dopravně - inženýrskou studii s návrhy, jak dopravní bezpečnost v okolí školy zvýšit. Tuto studii poté žáci předají zástupcům obce a policie.

Škola bude v rámci projektu též realizovat drobnější opatření na podporu šetrné mobility. "Máme v plánu opravit přístřešek na kola a také pořídit stojany na kola či koloběžky," prozrazuje Mgr. Jana Nováková Hotařová, koordinátorka projektu na škole v Kamenici. Součástí projektu bude také červnový projektový den, během něhož budou žáci soutěžit v jízdě zručnosti na kole a jiných soutěžích s dopravní tematikou. V září proběhne na Den bez aut akce s názvem Pěšky bezpečně s rodiči do školy. "V říjnu na škole v Kamenici uspořádáme promítání pro žáky i veřejnost o ekologicky šetrném způsobu trávení dovolené. Cyklotramp Martin Vítek poté s fotkami zavítá i do Třebíče," láká Eva Králíková, konzultant projektu ze střediska ekologické výchovy Chaloupky o.p.s. Ke konci projektu se pak bude navrhovat tzv. školní plán mobility, který by měl motivovat žáky i učitele, aby se do školy dopravovali bezpečněji a ekologicky šetrněji.

Generálním partnerem programu Na zelenou je finanční skupina AXA, záštitu poskytuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a nově také Ministerstvo dopravy.

Více informací poskytne:
Mgr. Eva Králíková, Chaloupky o.p.s., tel.: 567 213 662, mob.: 733 156 735, e-mail: eva.kralikova@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů