Pátek, 26. dubna 2024

Lehčí šasi pro snížení emisí

Lehčí šasi pro snížení emisí

Technologie INREKOR je určená pro novátorskou konstrukci motorových vozidel. Jejich hmotnost dokáže snížit o celých 30 %.

Inrekor byl vynalezen Stewardem Morleym, konstruktérem a designérem, který má za sebou více než 16 let zkušeností a praxe v automobilovém, leteckém a námořním průmyslu. Původní koncept byl nakonec realizován s Freddym Page-Robertsem, jeho současným obchodním partnerem, se kterým založili i samotnou firmu inrekor.

U šasi čtyřsedadlového vozu z inrekoru se podařilo snížit váhu z běžných 300 kg na pouhých 160 kg. U modelového případu typického rodinného vozu by bylo možné s využitím ultra lehké konstrukce z inrekoru a s tím spojeným odlehčením dalších konstrukčních prvků ušetřit až 300 kg. V absolutních a globálních číslech by tato technologie přinesla roční úsporu 10 miliard litrů pohonných hmot (300 miliard korun) a snížení emisí CO2 o 50 milionů tun.

A co to vlastně je inrekor? Jde o technologii založenou na ultra lehké sendvičové konstrukci tvořené kombinací běžně dostupných a plně standardizovaných a certifikovaných materiálů. Jednotlivé vrstvy jsou lepeny rovněž ověřenými a běžně využívanými pojidly. Inrekor je díky svým konstrukčním i mechanickým vlastnostem ideálním materiálem pro velkoobjemovou výrobu automobilových šasi. Mezi nejzákladnější výhody jeho využití patří velice nízká hmotnost, nízké investice do výrobních technologií, všestranný a flexibilní design spolu s vynikajícími absorbčními a bezpečnostními vlastnostmi.

"Viděli jsme obrovskou příležitost pro celý automobilový průmysl, jak výrazně snížit jeho dopad na životní prostředí," řekl Morley a dodává: "inrekor je ultra lehký sendvičový materiál tvořený jádrem z expandovaného polypropylenu a lepených vrstev hliníku. Díky této konstrukci se nám podařilo dosáhnout vynikající pevnosti při zachování minimální hmotnosti.

ZDROJ: www.autoforum.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů