Úterý, 19. března 2024

Rozhodne o rozhledně na Boubíně Evropská komise?

Rozhodne o rozhledně na Boubíně Evropská komise?

Okrašlovací spolek Zdíkovska, Spolek na ochranu šumavské přírody a Děti Země – Klub Bohumilice dnes poslali stížnost na postup orgánů státní správy v kauze rozhledny na Boubíně Evropské komisi do Bruselu. 

 

Okrašlovací spolek Zdíkovska, Spolek na ochranu šumavské přírody a Děti Země – Klub Bohumilice dnes poslali stížnost na postup Krajského úřadu Jihočeského kraje ve věci rozhledny na Boubíně Evropské komisi. Tato instituce totiž podle ekologů při povolování stavby rozhledny v Národní přírodní rezervaci Boubínský prales nevzala v potaz výskyt chráněných druhů ptáků a zařazení Boubína do soustavy Natura 2000. „Při vstupu do EU se Česká republika zavázala k ochraně tzv. ptačích oblastí a evropských stanovišť. Celý masív Boubína je přitom navržen jako ptačí oblast a na vrcholu a podél přístupových cest se nachází nejméně sedm prioritních evropských stanovišť. Naše námitky ohledně masivního nárůstu návštěvnosti po vybudování rozhledny a tím i možného značného poškození okolní přírody však nikdo nebral na vědomí. Celé území by přitom mělo mít již nyní předběžnou ochranu“ uvádí Dana Zývalová ze Spolku na ochranu šumavské přírody.

 

Celá kauza přitom trvá již více než dva roky. Nevládní organizace se domnívají, že zde navíc dochází ke střetu zájmů ze strany státního orgánu. Krajský úřad Jihočeského kraje, který ve věci rozhodoval jako správní orgán, je organizační složkou Jihočeského kraje, který stavbu rozhledny otevřeně podporuje (na její stavbu mj. přispěl investorovi značnou částkou.)Obce sdružené v Mikroregionu Horní Vltava – Boubínsko jako investor a někteří představitelé Jihočeského kraje podporující stavbu, vytvářejí silný politický tlak, který podle našeho názoru průběh povolovacích řízení výrazně ovlivňoval „ tvrdí Dagmar Kjučuková z Okrašlovacího spolku Zdíkovska.

V současné době byla stavba rozhledny pozastavena Správou NP a CHKO Šumava a investorovi byla udělena pokuta. Důvodem k těmto opatřením byla doprava materiálu nepovolenou lanovkou, která poškozovala okolní přírodu a zřízení staveniště na vrcholu Boubína. Dalším důvodem byla absence potřebných výjimek z ochranných podmínek chráněných živočichů, kteří se ve vrcholových partiích Boubína vyskytují.

 

V otázce, zda rozhledna bude stát či nikoli, dosud není úplně jasno. Na podnět Dětí Země totiž Ministerstvo životního prostředí – odbor výkonu státní správy v Českých Budějovicích zahájil řízení o obnově již ukončeného řízení. „Podařilo se nám to však až poté, co jsme ministrovi životního prostředí adresovali stížnost na nečinnost jeho podřízených. Věříme, že dohled Evropské komise eliminuje politický tlak na stavbu a dá šanci nestrannému odbornému posouzení“ uzavírá Zdeněk Čihák z Dětí Země.

 

Kontakt:

Děti Země – Klub Bohumilice, Branišov 45, 384 73 Stachy, tel.: 388 428 073, e-mail: dz.bohumilice@quick.cz

Okrašlovací spolek Zdíkovska, Zdíkov 235, 384 72 Zdíkov, tel.: 388 426 844, e-mail: kjucukovi@tiscali.cz

Spolek na ochranu Šumavské přírody – Kvilda 167, 384 93 Kvilda, tel: 388 435 563, e-mail: is.kvilda@npsumava.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů