Pátek, 26. dubna 2024

Zákon omezí nejen vlastnická práva, ale i obce

Zákon omezí nejen vlastnická práva, ale i obce
Z připravovaného zákona o výstavbě vybraných dálnic, silnic a koridorů naštěstí vypadly nejhorší části. A to díky soustavnému připomínkování a protestům z řad odborníků, ekologů či zástupců obecních samospráv. I když oproti prvním návrhům změkčen, přesto stále obsahuje ustanovení, která zásadně zasáhnou do vlastnických práv, omezí místní samosprávy, tedy obce.
Oblast územního plánování, již nyní dost složitá, by měla být upravena dvěma zákony - dálničním a stavebním. Ale předkládat v této době dálniční zákon a odkazovat se v něm na zákon stavební z roku 1976 a jeho novely se mi zdá dost nelogické. Vždyť je připravován nový stavební zákon, který se v některých částech od starého značně odlišuje. I kdybych pominula námitky k návrhu dálničního zákona, jako je zmíněný tvrdý zásah do vlastnických práv majitelů pozemků a další omezení obcí, mám námitky k zatvrzelé mu prosazování zákona vztahujícího se k normě, která již má na kahánku.
I města Jílového u Prahy by se nový dálniční zákon dotkl. V našem katastru se v zatím neschváleném konceptu Pražského regionu objevuje varianta dálnice D3, která je vehementně prosazována přes protesty obcí, obyvatel i občanských sdružení.
Zákon by omezil řadu drobných vlastníků. Většinu z nich stavba dálnice poškodí, ačkoliv se asi najdou i majitelé, kteří se na pozemcích budou snažit vydělat. Město samo bude případnou stavbou velmi dotčeno. Každý zákon, ať již stavební či dálniční, může tedy hodně ovlivnit život lidí, města i krajinu.
Autorka je starostkou města Jílové u Prahy
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů