Sobota, 27. dubna 2024

Hyundai: ekologové sjednocují odpůrce

Hyundai: ekologové sjednocují odpůrce
Velká investice na severu Moravy se komplikuje. I když oficiální informace státu či kraje říkají, že výkupy pozemků pro novou továrnu Hyundai v průmyslové zóně u Nošovic jsou téměř hotová věc, odpor proti stavbě je silnější, než se zdá.
Petici proti výstavbě podepsalo doposud 360 lidí, deset vlastníků odmítá prodat a do hry navíc vstoupila vlivná nezisková organizace Ekologický právní servis (EPS) z Brna. Ta stojí za odhalením nezákonností v případech investic firem LG Philips Displays a Nemak v Česku.

Půdu nedáme
Odpůrci proti stavbě nově v otevřeném dopise vyzvali korejského investora, aby nestavěl továrnu u Nošovic. "Apelujeme na veřejně proklamovanou společenskou odpovědnost společnosti Hyundai, která nyní nechává vše na státu a kraji a stojí v pozadí, ale přitom je jednoznačně tím, kdo bude za případné negativní dopady investice v Nošovicích odpovědný," řekl právník EPS Jiří Nezhyba.
Výzva přichází jen dva dny před termínem, kdy má Hyundai sdělit, zda půjde do Česka. "Investici to může zkomplikovat," přiznal Petr Vaněk, vedoucí odboru kanceláře hejtmana Moravskoslezského kraje.
"Pokud investora odradí, a ten postaví svůj závod raději v sousedním Polsku, nezískají obyvatelé severní Moravy z celého projektu nic jiného než dopravní zátěž v podobě kamiónů proudících přes Moravu mezi Slovenskem a Polskem," uvedla k počínání EPS mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková.
Občanské sdružení Půda pro život, které výzvu odeslalo, přitom vzniklo asi před měsícem a má přes 50 členů. Chce chránit přírodu a krajinu v Beskydech. Zóna pro Hyundai má vzniknout jen několik kilometrů od CHKO Beskydy. Někteří vlastníci půdy již podepsali smlouvy, které jim zaručují desítky miliónů korun. Každá rodina v Nošovicích a sousedních Nižních Lhotách navíc od kraje dostane 100 tisíc korun jako odškodnění.
To, že pole u Nošovic budou průmyslovou zónou, navrhlo vedení obce před čtyřmi lety. Stát v roce 2002 tento prostor díky velikosti akceptoval dokonce jako strategickou průmyslovou zónu, kam půjdou peníze přednostně. Ani občané, ani EPS tehdy neprotestovali.

Družstvo a kraj
Vedení ostravského krajského úřadu, které už týdny přesvědčuje majitele pozemků a družstevníky, aby půdu pro zónu prodali, reagovalo na výzvu zdrženlivě. "Každý má právo se vyjádřit," řekla mluvčí úřadu Šárka Swiderová.
"Rozhodnutí je na firmě. Musí být ale splněny podmínky, které mají, scelený pozemek a investiční pobídky," dodal Vaněk.
Mezi nespokojenci je i zemědělské družstvo vlastníků, kterému patří pouze 0,75 ha půdy, ale obhospodařuje značnou část pozemků.
Družstvo včera uvedlo, že za současných podmínek nošovická pole neopustí. Není spokojeno s návrhy kraje, který žádá o pronájem náhradních pozemků.
"Kraj garantuje pouze pětiletý podnájem pozemků, které jsme si vybrali, a roční výpovědní lhůtu. Máme-li začít hospodařit jinde, musíme investovat a nedovedu si představit, že by nám někdo smlouvu s roční výpovědní lhůtou ukončil. Nelíbí se nám ani licitace o výši kompenzací," uvedl v této souvislosti předseda družstva Jiří Vícha, který požaduje patnáctiletý pronájem.

Stihnou se lhůty?
Ekologický právní servis včera upozornil i na další problém.
"Pokud Korejci zahájí stavbu v květnu 2006, budou porušeny právní předpisy," míní Jiří Nezhyba z EPS.
Firma totiž potřebuje kromě studie EIA projít územním řízením, musí získat integrované povolení, teprve poté může být zahájeno stavební řízení.
"Všechno má své lhůty, které je třeba naplnit, a je třeba počítat s případným odvoláním. To vše může trvat jeden a půl až dva roky, ale ne šest měsíců," řekl k tomu Nezhyba.
Vaněk oponuje: "Odvolací lhůty nelze krátit, ale tam, kde rozhodují úřady 30 dnů, mohou vydat povolení do tří dnů."

Ekologický právní servis
je nevládní nezisková organizace, která se soustředí na případy nezákonného a nekorektního rozhodování úřadů v oblasti životního prostředí a lidských práv.
Největší kauzy
LG Philips Displays, Hranice - EPS odhalil, že továrna korejsko-nizozemského investora vyrábí bez zákonem požadovaných dokumentů. Dnes jsou kvůli pochybením při vydávání povolení trestně stíháni čtyři úředníci.
Nemak, Most - EPS upozornil na to, že část povolení pro mexického investora vydaly úřady nezákonně. To potvrdily již také soudy, které zrušily územní rozhodnutí a některá stavební povolení.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů