Pátek, 26. dubna 2024

Na Folmavě se chystá obří nákupní centrum

Na Folmavě se chystá obří nákupní centrum
Německá firma Schwarzbauer chce už letos začít stavět u hranic na Folmavě obchodní areál Arena Park s padesáti prodejnami. Investice na šestihektarovém pozemku za 700 miliónů korun přinese práci 140 lidem, převážně ženám.
Obyvatelé vesničky Česká Kubice i radnice stavbu vítají. Probíhající územní řízení se ale snaží oddálit dvě plzeňské skupiny ekologických aktivistů, řekl místostarosta obce Tomáš Kohel.
"Lidé tu mají jen jeden malý krám a vietnamské tržnice. Investor slíbil, že v areálu budou velké potraviny," dodal. Podle starosty Vladimíra Korandy zajistí investice nová pracovní místa a růst zájmu o příhraniční oblast. Obec už koncem roku změnila územní plán plochy za kasinem na komerční zónu.
Areál má vzniknout na soukromém pozemku. "Investor ho zatím neodkoupil. Jeho zájem o stavbu ale trvá," řekl místostarosta.
Ekologům z občanských sdružení Slunce a Ochránci Českého lesa se nelíbí velikost obchodu. Odvolali se proti tomu, že v podkladech pro územní rozhodnutí, o něž požádal investor už koncem října 2005, chybí posouzení radnice, zda stavba zapadá do krajiny a neovlivní přírodní zdroje. "Toto stanovisko doplňuje odbor životního prostředí," řekl Michal Szmigiel z odboru výstavby. Podle něj by to měla být záležitost dnů, neboť stavba už má od krajského úřadu kladný posudek EIA, tedy o vlivu stavby na životní prostředí.
Lidé z Kubice se zlobí, že účastníky územního řízení jsou sdružení, která nejsou z dotčené oblasti. "Naši lidé se dokonce vydali za jejich zástupci. Zjistili ale, že na uváděných adresách nesídlí," řekl Kohel. "Sdružení známe. Jsou účastníky několika řízení v oblasti," uvedl Szmigiel.
Stavba areálu, kilometr od hraničního přechodu Folmava, začne letos a hotova má být za sedm měsíců. Členitý areál se sedlovou střechou bude zasazen do zeleně. Má sloužit zejména Němcům, kteří mají velký obchodní areál až v 30 kilometrů vzdáleném Chamu. Obchody dají práci prodavačkám, uklízečkám a kuchařkám, které nyní za hůře placenými pozicemi dojíždějí.
Arena Park má mít zastavěnou plochu 18 800 metrů čtverečních, 46 obchodů, parkoviště pro 500 vozů, čerpací stanici a velkou restauraci. "Počítáme, že by se sem sjíždělo 2500 kupujících z okruhu do 30 kilometrů," řekl Koranda.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů