Pátek, 26. dubna 2024

Příprava silnice R48 u Frýdku-Místku se opět zpomalila

Příprava silnice R48 u Frýdku-Místku se opět zpomalila

Úsek s obchvatem města až do Rychaltic stále nemá územní rozhodnutí

Z důvodu zjištění zásadní chyby stavebního úřadu ve Frýdku-Místku musel krajský úřad v Ostravě na konci března zrušit územní rozhodnutí pro rychlostní silnici R48 jižním obchvatem Frýdku-Místku.

Před jeho vydáním totiž došlo ke změně nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací, které zpřísnilo podmínky pro umisťování staveb. Nové územní řízení tak musí tyto vlivy znovu řešit. U předchozího úseku od Rychaltic krajský úřad zrušil územní rozhodnutí již loni v červnu, takže schvalování silnice R48 délky 17 kilometrů na Frýdeckomístecku se opět zpomalilo.

„Postup krajského úřadu byl správný, neboť před umístěním stavby jakou je rychlostní silnice je nutné účinky hluku na obyvatele jednoznačně řešit podle aktuálních požadavků,“ prohlásil Miroslav Patrik z Dětí Země.

Souhlasné vyjádření Krajské hygienické stanice v Ostravě z prosince 2004 totiž obsahovalo podmínku, že po zprovoznění R48 je nutné po případném zjištění nadlimitních hodnot hluku uvnitř obytných budov provést na nich potřebná protihluková opatření. Avšak od poloviny roku 2006 došlo ke zpřísnění požadavků na ochranu zdraví, které už vyžadují vydat povolení a ne pouhé vyjádření. Tato skutečnost byla ale opomenuta.

Nové územní řízení se také bude muset vypořádat s námitkami dvacítky podaných odvolání od jednotlivých dotčených občanů, obcí Baška a Staré Město a občanských sdružení Děti Země a BESKYDČAN.

„Z důvodu procesních chyb stavebního úřadu musel krajský úřad loni v červnu zrušit také územní rozhodnutí pro úsek od Rychaltic do Frýdku-Místku,“ připomněl dále Patrik.

Nové územní řízení už sice bylo na tento úsek znovu zahájeno, ale je zřejmé, že nebude tak rychle ukončeno. Mezi podklady chybí povolení Správy CHKO Beskydy k zásahu do migrační trasy vlka, medvěda a rysa, kterou má tato silnice protínat. Toto řízení bylo právě zahájeno a může trvat několik týdnů či měsíců.

Územní řízení pro R48 po obchvatu Frýdku-Místku délky 8,6 km začalo v říjnu 2005 a pro úsek Rychaltice – Frýdek-Místek, obchvat délky 8 km v lednu 2003.

Další informace:

BESKYDČAN – Šárka Košťálová, mobil 721 801 063

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů