Pátek, 26. dubna 2024

Český recept na dálnice: Jak upéct dvě za jediný víkend

Český recept na dálnice: Jak upéct dvě za jediný víkend

Vláda včera "rozlouskla" dlouhodobé dilema silničního spojení Brno -- Vídeň vskutku originálně a po svém. Proto, aby Ministerstvo dopravy a jeho političtí spojenci uspokojili svou potřebu protlačit usnesení o R52 za každou cenu, schválila "balíkovou metodou" i usnesení o R55 -- občanskými sdruženími, dotčenou veřejností i ekology upřednostňované "břeclavské" alternativě k R52. To vše ještě dříve, než zadaná a připravovaná komparativní studie mohla prokázat, která z obou staveb má dostat přednost.(1) Výsledkem je pochopitelný chaos a tvrzený úspěch na všech frontách. Co vlastně přijatá usnesení znamenají?

"Především, že boj o výsledné řešení dopravního spojení Brna s Vídní je stále otevřený a fakticky vláda včera nevyřešila nic, nehledě na to, že o trasách dálnic a silnic nemá vláda tímto způsobem co rozhodovat," říká Daniela Konečná, právnička Ekologického právního servisu, který se kauzou R52 již několik let zabývá a zastupuje dotčenou veřejnost na její plánované trase. "Rakouští sousedé nebudou stavět hned dvě silnice jen proto, že na české straně nejsme schopni provést řádné posouzení variant a vybrat tu, která je levnější a šetrnější k životnímu prostředí a která bude dle výhledů dopravní intenzity skutečně využívaná. Také Evropská komise nám přiklepne eura z evropských fondů jen na jednu stavbu, a to na tu, která bude posouzena a vybrána v souladu s evropskou legislativou", dodává Konečná.

"Je zároveň obdivuhodné, jak lehce prošlo včera ve vládě usnesení o břeclavské variantě. Na možnost využít již postavené dálnice D2, břeclavského obchvatu a dostavění krátkého úse! ku do Poštorné jsme přitom upozorňovali celou dobu a Ministerstvo dopravy, Ředitelství silnic a dálnic i Jihomoravský kraj tuto variantu doposud ignorovaly nebo přímo odmítaly. Najednou podle nich tato varianta nejen existuje, ale je i záslužná, protože odvede tranzitní dopravu pryč z Lednicko-valtického areálu a zkrátí kamionům cestu do Polska," konstatuje Konečná.

Tlak, který přivedl vládu až k usnesení schvalujícímu pálavskou R52, je přitom pozoruhodný. Nejen, že Ministerstvo dopravy nepočkalo ani do července, kdy mají být známy výsledky jím zadaných srovnávacích studií, k jednání o těchto usneseních došlo bez zařazení na program vlády a připomínkového řízení -- k tomuto postupu má přitom vláda sáhnout jen v opravdu výjimečných případech. "Jde o velkou sumu veřejných peněz, která je v sázce, o krajinu, která může být nezvratně poškozena zbytečnou stavbou. Odborné studie nepotřebnost R52 již nyní prokazují. Navíc ji zpochybňuje Veřejný ochránce práv, Evropská komise, ! prošetřovat ji bude Nejvyšší kontrolní úřad. Územní plán, ve k! terém je R52 zanesena, stejně jako stanovisko EIA na R52 leží u Ústavního soudu. Sečteme-li to, má Ministerstvo dopravy pochopitelně naspěch, protože ten se u nás v dopravním sektoru vyplácí," uzavírá Konečná.

1) Jedná se o studie, zadané Ředitelstvím silnic a dálnic firmám DHV CR, spol. s r.o. a Babite spol. s r.o. Termín dokončení je nejpozději k 31.7.2008, cena studií cca 3 miliony Kč, porovnány mají být R52 vs. Břeclavská varianta.

Kontakty pro další informace:
Ekologický právní servis, Daniela Konečná, tel: 775 154 085, email: daniela.konecna@eps.cz

 
Kontaktní osoba: Daniela Konečná
Telefon: 775 154 085
E-mail: brno@eps.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů