Pátek, 26. dubna 2024

Kraj: Na komerční centrum v Knínicích požadujeme EIA

Kraj: Na komerční centrum v Knínicích požadujeme EIA

Libouchec/ Knínice - Odpůrce stavby komerčního centra v Knínicích čeká příjemná zpráva. Krajská rada totiž požaduje po investorovi zpracovat velkou EIA. Oznámila to včera na tiskové konferenci z jednání krajské rady.

Chceme posouzení podle zákona 100

Vyjádření krajské rady k oznámení pro zjišťovací řízení k záměru stavby Centra obchodních služeb Knínice je zcela jednoznačné.

„Rada Ústeckého kraje, vzhledem k rozsahu záměru, požaduje provést posouzení podle zákona 100 o posuzování vlivů na životní prostředí,“ uvedla tisková mluvčí kraje Veronika Kindlová.

Oznámení stavby, zpracované v příloze, rada nepovažuje za dokumentaci. Proto také požaduje zpracovat další variantu řešení parkovacích ploch formou vícepodlažního objektu. Slibuje si od toho mj. i výrazné zmenšení plochy trvalého záboru zemědělského půdního fondu oproti původnímu návrhu.

Požadavek na velkou EIA zatím vznesla jen samospráva, tedy krajská rada. Takzvanou velkou EIA ovšem nařizuje příslušný odbor krajského úřadu. Obecně ovšem není pravděpodobné, že by krajský úřad tento požadavek nerespektoval a na vyjádření rady nedbal.

 
Investor zatím neříká nic

Investorem stavby centra je společnost s ručením omezeným Unives, sídlící v Badeniho ulici na Praze 6. Její zástupce Pavel Hynek, který má stavbu u Knínic na starosti, se zatím nechtěl vyjadřovat. „Zatím jsme nedostali žádný oficiální dokument, kde by bylo vyjádření rady uvedeno. Nevím a nemám k tomu žádný komentář. Tedy k tomu v tuto chvíli nemohu vydat žádný komentář,“ řekl Hynek.

 
EIA jako výsledek kampaně odpůrců

Vyjádření krajské rady vítají především odpůrci zamýšlené stavby. Ty v poslední době organizovala i společnost Přátelé přírody.

Podle jejího ředitele Mariana Páleníka je požadavek krajské rady na velkou EIA především výsledkem rozsáhlé informační kampaně, jíž společnost připravila. Hodně se přitom angažovali dobrovolníci. Obcházeli obyvatele z celého Libouchecka a Chvojenska, přičemž jim předávali všechny dostupné informace o stavbách nejen v Knínicích, ale i u Žďárku.

„Trvalo to celé dny. Výsledek byl, že se k těm stavbám u Knínic nesouhlasně vyjádřily desítky lidí. Navíc se z toho stala velmi medializovaná stavba. Takže radě vlastně nezbylo nic jiného, než velkou EIA požadovat,“ uvedl Páleník

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů