Pátek, 26. dubna 2024

Soud zamítl referendum o stavbě papírny v Zábřehu

Soud zamítl referendum o stavbě papírny v Zábřehu
Zábřeh (Šumpersko) 4. prosince (ČTK) - Ostravský krajský soud zamítl referendum o stavbě papírny a elektrárny v Zábřehu. Soud nevyhověl žádosti odpůrců stavby a referendum nenařídil. Firma Wanemi může dál pokračovat v přípravě stavby. Informuje o tom dnešní středomoravské vydání Mladé fronty Dnes.
    Soud se problémem zabýval poté, kdy těsná většina zábřežských zastupitelů referendum zamítla a jeho iniciátoři podali žalobu. Ztotožnil se ale s usnesením zastupitelstva. Vycházel z toho, že předchůdci současných zastupitelů v roce 2006 odhlasovali, že nejpozději do tří let město potřebné pozemky firmě prodá.
    "Výsledek místního referenda by mohl vést k nesplnění smluvního závazku, od něhož nelze ustoupit," píše se ve zdůvodnění. Podle soudu smlouvou z roku 2006 městu vznikla povinnost splnit závazek vůči Wanemi. Nesplněním smlouvy by se město vystavilo riziku sankcí.
    Mluvčí Wanemi Petr Vintrocha deníku řekl: "Je to pro nás důležité rozhodnutí. Potvrzuje naše právní názory a legitimizuje odpovědná rozhodnutí zastupitelů, kteří se chtějí řídit právním řádem a zásadami slušných obchodních vztahů se soukromými subjekty."
    Odpůrci papírny, kteří se obávají zhoršení životního prostředí, jsou rozhodnutím soudu zklamáni. "Je to rozhodnutí ve stylu, kdy se vyhoví zákonu, ale spravedlnost a logika pláče," uvedla jejich advokátka Jana Hamplová. Podobně hodnotí rozsudek zábřežský starosta Zdeněk Kolář, který rovněž patří k odpůrcům projektu. "Z pozice starosty musím rozhodnutí soudu respektovat. Osobně si ale myslím, že soud se měl zabývat čistě tím, zda byly pro referendum splněny všechny zákonné podmínky, a ne hodnotit dopady na město," řekl Kolář.
    Odpůrci stavby se ještě nevzdávají. Podali žalobu na určení neplatnosti smlouvy mezi městem a Wanemi z roku 2006.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů