Pátek, 26. dubna 2024

Poslední část úseku dálnice D11 je černou stavbou

Poslední část úseku dálnice D11 je černou stavbou

Městský soud v Praze zrušil stavební povolení

Část provozovaného úseku dálnice D1105 v úseku Osičky – Libišany se od konce května stala černou stavbou a Ministerstvo dopravy by tak mělo zahájit řízení o jejím odstranění. Městský soud v Praze totiž podle zjištění Dětí Země uznal žalobu jednoho z místních občanů z jara roku 2006 a zrušil stavební povolení. V rozsudku se uvádí, že tehdejší ministr dopravy Šimonovský při zamítnutí rozkladu odvolatele porušil jeho právo se vyjádřit k podkladům a navíc nevycházel ze skutečného stavu věci.

„Ministerstvu se opět nevyplatila arogance vůči účastníkům stavebních řízení, neboť z vlastních zkušeností víme, že námitky občanů a jejich sdružení se až na výjimky zamítají,“ komentuje situaci Miroslav Patrik z Dětí Země, které s ministerstvem nyní vedou šest soudních sporů o stavební povolení pro dálnici D8.

Soud v rozsudku uznal, že v územním řízení nelze ještě přesně znát výškové a šířkové údaje D1105 a že tedy námitka místního majitele pozemků o sdělení, jaké jsou možnosti snížit její násyp byla oprávněná, a stejně tak i to, když mu bylo odmítnuto se vyjádřit k tvrzení Ředitelství silnic a dálnic ČR, že takové možnosti nejsou.

„Rozsudek je cenný hlavně v tom, že podle soudu žádné procesní chyby úředníků se nepromíjejí, neboť jde o závažné porušení základních práv účastníků řízení,“ vysvětluje Patrik a dodává, že Děti Země letos buď samy či jako účastníci vyhrály již šest soudních sporů o různé dopravní stavby, ale prohrály jen jeden.

Dalším velkým sporem státu s občany na dálnici D1105 je o způsobu náhrady za soukromé pozemky, které procházejí napříč dálnicí u Plačic. Stát zatím ani hrozbami a ani jinými způsoby tyto pozemky legálně nezískal. Dokonce neuspěl ani při vyvlastňovacím řízení od března 2003 do ledna 2005, kdy hradecký magistrát musel návrh ŘSD ČR na vyvlastnění 64/67 podílů pozemku zamítnout, neboť nebyly splněny všechny podmínky.

Zdroj: TZ Děti Země – Klub za udržitelnou dopravu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů