Pátek, 26. dubna 2024

Řízení o pěti větrnících se protáhne

Řízení o pěti větrnících se protáhne
Ministerstvo životního prostředí obdrželo už dvanáct připomínek z české strany a jednu z Německa ohledně výstavby větrných elektráren v okolí Klínovce. Jen božidarský starosta našel nejméně třináct negativních dopadů.

Praha, Boží Dar, Klínovec - V neděli mělo původně skončit zjišťovací řízení na ministerstvu živoního prostředí ohledně Větrného parku Klínovec, který chce na nejvyšší hoře Krušných hor vybudovat firma ANEW. "Na pozemcích města Jáchymov má společnost v plánu vybudovat farmu pěti větrných elektráren," vysvětlila záměr firmy mluvčí Karlovarského kraje Andrea Bocková.

Ozvali se i Němci

Protože se projekt dotýká i německé strany, tak se jedná o mezistátní posuzování a do minulého čtvrtka se na ministerstvu zahraničí sešlo několik vyjádření. "K minulému čtvrtku obdrželo ministerstvo životního prostředí dvanáct vyjádření z české strany a jedno vyjádření z německé strany," uvedla Jarmila Krebsová z ministerstva životního prostředí.

Boží Dar se chce proti stavbě odvolat

Své vyjádření zaslal v pátek i Boží Dar. "Právě píši asi třicátý negativní bod do vyjádření k záměru firmy ANEW postavit na Klínovci větrné elektrárny, a do půl hodiny to odešleme," řekl v pátek odpoledne starosta Božího Daru Jan Horník. Ten už před časem avizoval, že jeho obec, která vlastní na Klínovci hotel s historickou věží, se proti záměru postavit na vrchu farmu větrníků odvolá.

Investorovi vyčítají nekoncepčnost

Obec ústy svého starosty autorům návrhu vyčítá mimo jiné naprostou nekompetentnost. "Je vidět, že autor vůbec nic o dané lokalitě neví," upozorňuje Horník. Podle něj ignoruje některé skutečnosti. "V záměru je uvedeno, že se v blízkosti nenacházejí žádné památky, ale co historická věž na Klínovci?" ptá se starosta.
Starosta dále dělá výčet dalších bodů, které zašle ve svém vyjádření na ministerstvo. "Například každé ráno by stín z vrtulí zahalil naši obec, stejně tak by zahalil i německou stranu. Tu vůbec autor opominul, protože například říká, že tam není žádná chráněná krajinná oblast, ale hned za hranicemi je oblast zapsaná do evropsky významných lokalit Natura 2000," rozčiluje se Horník. "Já bych to přirovnal k tomu, jako by někdo chtěl stavět větrníky na Sněžce," dodal starosta, který si myslí, že firmě ANEW jde jen o to, aby získala stavební povolení a pozemek prodá.

Němci požádali o prodloužení termínu

Vydání závěru ze strany ministerstava se však zřejmě posune. "Vzhledem k tomu, že německá strana požádala o prodloužení termínu pro vyjádření, dá se očekávat, že vydání závěru nebude druhého srpna, jak mělo být původně," dodala Jarmila Krebsová z ministerstva životního prostředí.

MICHAL KLUSÁK
Zdroj: Karlovarské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů