Pátek, 26. dubna 2024

Bez dogmat?

Bez dogmat?
Čísla ze statistik více i méně věrohodných institucí mohou sloužit jako důkaz pro globální oteplování i proti němu.

Hostem mezinárodního filmového festivalu Ekofilm, který v neděli skončil v Českém Krumlově, byl ekolog Bruno Comby. Tento šestačtyřicetiletý Francouz vydal řadu úspěšných knih a v roce 1996 založil občanské sdružení Ochránci přírody pro jadernou energii (EFN), ke kterému se hlásí 8000 sympatizantů z celého světa.

V ČR měl přednášky, kde přesvědčoval o ekologických výhodách jaderné energetiky. Bez obnovitelných zdrojů energie, ale ani bez jádra nemůže podle něj Země zvládnout svá energetická dilemata.

Jádro je podle ekologů, jako je Comby, jediným praktickým řešením, jak snižovat objem vypouštěných skleníkových plynů a přitom uspokojit rostoucí poptávku po energii v rozvojových zemích. Jaderné elektrárny by měly překlenout dobu, než budou obnovitelné zdroje schopné masivní produkce. Comby představil také svou knihu o vztahu jaderné energie a ekologie (v angličtině), která je mj. proložena statistikami dokládajícími prospěšnost jádra.

V této souvislosti ovšem nelze nevzpomenout souběžné pražské návštěvy dalšího, mnohem kontroverznějšího ekologa, tentokrát z Dánska. Björn Lomborg je autorem obdivované i zatracované knihy Skeptický ekolog, která právě vyšla i v češtině. Na pražské podzimní přednášce Liberálního institutu Ekonomický růst - hrozba pro životní prostředí? v Kongresovém centru ČNB bylo nabito, zájem o diskusi s ním byl i na Ministerstvu životního prostředí, kam ho následující den pozval ministr Petr Jan Kalaš. Také Lomborg se ohání statistikami a grafy: nepopírá existenci takových jevů, jako jsou klimatické změny, věří však, že se s nimi lidstvo vyrovná, stejně jako s úbytkem fosilních zdrojů a jejich náhradou. Oba ekologové se prezentují jako nezávislí.

Pro nezávislého posluchače jsou však právě četné odkazy na statistiky důvodem k poněkud provokativní otázce, zda právě hrou čísel nelze zdůvodnit téměř vše na světě.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů