Pátek, 26. dubna 2024

Dotace pomohla Salaši k ekologickému způsobu vytápění

Dotace pomohla Salaši k ekologickému způsobu vytápění
SALAŠ, ZLÍN – Výrazné zkvalitnění životního prostředí by měl přinést nový způsob vytápění, k němuž se rozhodli v obci Salaš u Velehradu na Uherskohradišťsku. Ve spolupráci se Zlínským krajem obec  realizovala projekt s názvem „Využití biomasy a slunce v Podhorské oblasti Salaš,“ který v rámci programu přeshraniční spolupráce Interreg IIIA finančně významně podpořila Evropská unie.
„Salaš v minulosti nebyla plynofikována a kvůli vytápění převážně uhlím se v této nevětrané horské kotlině v zimních měsících držela nepříjemná inverze. Proto jsme obci pomohli zpracovat projekt, na jehož základě získala dotaci a mohla pořídit kotle na dřevoplyn,“ uvedl statutární náměstek hejtmana Vojtěch Jurčík, zodpovědný za oblast životního prostředí, který se také účastnil včerejšího slavnostního představení nového systému vytápění.
Jak náměstek Jurčík dále upřesnil, 34 rodinných domků (čili asi třetina domácností v obci) je nyní vybaveno moderními zplynovacími kotli a v šesti domácnostech byly instalovány i solární panely na ohřev vody.
„Tím se podařilo podstatně snížit podíl spalovaného uhlí a dojde tak v výraznému zlepšení kvality ovzduší,“ shrnul Jurčík a dodal, že celkové náklady dosáhly necelých dvou milionů korun, přičemž občané platili pouze připojovací práce.     


29.11.2006
Helena Mráčková
Tiskový odbor
577 043 191
731 555 179
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů