Úterý, 19. března 2024

Slunce, vítr, biomasa: byznys, který táhne

Slunce, vítr, biomasa: byznys, který táhne
Pro stovky firem v Česku je ekologie spojena především s většími výdaji na čistší výrobní technologie. Další desítky firem ale naopak na výrobcích šetrnějších k životnímu prostředí vydělávají.

V sousedním Německu se v ekologickém byznysu už točí miliardy eur. Tuzemské poměry jsou skromnější.

Ale přesto už webové stránky ministerstva životního prostředí registrují přes sto firem zaměřených na ekologii.

"Nabízíme tuto databázi také přes naše ambasády, takže podnikatelé získají zahraniční kontakty," říká Jakub Kašpar z odboru vnějších vztahů ministerstva.

Jak se dá v ekologii podnikat? Jakkoliv - od poradenství přes výrobu technologií a surovin pro obnovitelné zdroje energie až po nápravu škod, jež nešetrný vztah k přírodě působí. Energetický gigant ČEZ je v Česku jedním z nejvýznamnějších hráčů v ekologickém byznysu.

ČEZ například nabízí zakázky firmám, které zajišťují druhou etapu odsiřování elektráren. "První modernizace nás stála padesát miliard korun. A teď půjde zase o desítky miliard," potvrzuje mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Na očistě elektráren v tuzemsku se podílejí zahraniční, ale stále častěji i domácí specializované firmy. Zakázky tak rostou společnostem ZVV Milevsko nebo Slavex.

ČEZ je však zároveň firmou, která může rozhodujícím způsobem prosadit v Česku energetické využití větru, vody nebo biomasy. "Cílem je do roku 2020 vyrábět třikrát víc energie z obnovitelných zdrojů než v roce 2005," uvedl Alan Svoboda, jenž má v ČEZ téma životního prostředí na starost.

Investice přijde zhruba na dvacet miliard korun. "Nejdříve se zaměříme na využití větrné energie. Ze strategického hlediska ale věnujeme pozornost také biomase," dodal Svoboda.

Šance v ekologickém podnikání ovšem mají i menší firmy. Například strojírenská skupina Wikov odhadla, že pro výrobu větrných elektráren přijme tři sta lidí, a ve svých firmách v královéhradeckém kraji investuje do konce příštího roku přes půl miliardy korun.

Nesměle, ale přece se začíná prosazovat i solární energie. Zatím největší sluneční elektrárnu mají v Ostrožské Lhotě na Uherskohradišťsku.

Ve srovnání třeba s Německem nebo Skandinávií je v tuzemsku solární a větrná elektřina na startu. Naopak chlubit se Česko může výrobou nejrůznějších kotlů, specializovaných na úsporné spalování dřeva nebo jiné biomasy. Ovšem jednu vadu na kráse tento úspěch má: zatímco na zahraničních trzích patří tyto firmy na špici oboru, doma spíš paběrkují.

"Přes devadesát procent kotlů vyvážíme do Německa, Rakouska i na jih Evropy," potvrdil Josef Vávra, výrobní ředitel firmy Ponast. Podobně je na tom i nejúspěšnější firma oboru, Atmos. "Domácí trh nepomíjíme. Ale potřebujeme jasná a dlouhodobá pravidla pro využívání ekologické energie," prohlásil šéf podniku Jiří Cankař na nedávném prestižním veletrhu úsporných energií v rakouském Welsu, kde expozice Atmosu vévodila jedné z hal.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů