Pátek, 26. dubna 2024

Nejlepší návrh pasivního domu

Nejlepší návrh pasivního domu
Budoucí architekti a stavební inženýři měli na svých projektech ukázat, jak si představují úsporná opatření a energeticky efektivní bydlení, které předčí současné závazné normy. O vítězi soutěže pořádané společností Knauf Insulation (KI) rozhodla právě energetická koncepce projektu a také uživatelský komfort. Vybraný návrh má naději na realizaci v Krupce u Teplic.

Nejlepší z hlediska architektonického i dispozičního řešení, umístění projektu v území či kvality a rozsahu formálního zpracování byl návrh studentů Libora Hanuše a Ondřeje Hece ze Stavební fakulty ČVUT v Praze (viz foto). Odborným konzultantem projektu byl Ing. Jiří Novák, PhD.

Návrh uspěl z hlediska zvolené energetické koncepce a dodržení požadavků na pasivní dům. Pochvalu zaslouží i za podrobné zpracování teoretické části včetně stavební fyziky a kvalitní technickou zprávu. Oceněn byl i za vhodné začlenění solárních kolektorů a stínění prosklených konstrukcí.

Do kategorií, v nichž se studenti také dočkali odměny, patřil například originální a invenční návrh s akcentem na  ekologické  souvislosti, výborné dispoziční řešení s ohledem na uživatelský komfort i funkčnost domu, ale také návrh respektující ekonomickou přiměřenost a kvalitní zpracování rozpočtu.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů