Pátek, 26. dubna 2024

Metoda pro dokonalý přehled o energiích

Metoda pro dokonalý přehled o energiích
Energeticky úsporné bydlení lze pořídit i z jednovrstvého zdiva z cihel - tedy bez dodatečného zateplení. Jednoduchou metodou k rychlému vyhledání informací o výdajích za teplo, které "unikne" stěnou, je porovnání jejích možných variant pomocí POROmetru.

Úspory energií jsou tématem číslo jedna. Kromě rodinných financí je přitom stále větší důraz kladen i na ekologický aspekt a ochranu životního prostředí.

K přírodě nejšetrnější energie je přitom vždy ta, která nemusí být vyrobena, protože není potřeba. Proto se při vývoji i výběru spotřebičů stále více hledí na jejich energetickou náročnost.

Energetický štítek nemusí být jen u ledničky, ale lze ho získat i na dům, konkrétně na jeho zdivo. A přestože tomu mnozí nechtějí věřit, čísla hovoří jasně: Energeticky úsporné bydlení lze pořídit i z jednovrstvého zdiva z cihel - tedy bez dodatečného zateplení.

"Dnešní cihlové systémy mají takové vlastnosti, že výstavba energeticky úsporného bydlení v podobě jednovrstvého zdiva opravdu není problém," upozorňuje Richard Slavík ze společnosti Wienerberger, výrobce zdicího systému POROTHERM.

Pro výstavbu energeticky úsporných domů jsou v rámci výrobního sortimentu POROTHERM určeny speciální superizolační cihly POROTHERM Si a broušené cihly POROTHERM Ti.

V obou případech se jedná o výrobky, které vyšly vstříc požadavkům stavebníků na cihlu, jež v maximální míře zamezuje únikům tepla zdivem a zároveň nebrání v odpařování vodních par.

POROVNÁNÍ DRUHŮ CIHEL

"O energetické náročnosti domu rozhoduje nejen typ použitého materiálu, ale i velikost bydlení," podotýká Richard Slavík. "POROmetr je určen všem, kteří žijí v domech postavených z keramického zdiva POROTHERM nebo se k výstavbě teprve chystají."

Unikátní měřítko přitom nabízí srovnání zdiva ze všech typů zdicích cihel POROTHERM, jež jsou určeny pro výstavbu obvodových zdí. Pro vlastní výpočet stačí znát pouze velikost plochy vnějších stěn domu, a to bez plochy oken a dveří. Z dat, jež se zobrazí v ostatních okénkách, lze ihned dostat přehled o nárocích na roční energetickou spotřebu domu. Horní údaj přitom udává potřebu tepla na vytápění, která pokrývá ztráty za únik tepla zdivem, dolní údaj tuto hodnotu přepočítává "do peněz" při využití klasického plynového kotle.

ZATEPLOVAT NENÍ POTŘEBA

"Lidé jsou často překvapeni, když zjistí, že tepelné ztráty nejsou v případě zdiva POROTHERM nijak významné," říká Ing. Roman Busta ze společnosti Wienerberger. "Informace z POROmetru navíc naprosto jasně ukazuje, že od určitých hodnot tepelného odporu jsou úspory, které lze získat dodatečným zateplením, naprosto minimální. Všechny cihly POROTHERM, které jsou určeny pro vnější obvodové zdivo, disponují již samy o sobě takovými hodnotami, že je zbytečné je dodatečně zateplovat."

KOLIK INVESTOVAT DO ZDIVA

Samotný výpočet energetické náročnosti objektu je velmi snadný. "V případě domu s plochou 120 m2 například zjistíte, že při použití zdicích cihel POROTHERM 40 P+D se zdmi ročně protopí asi 5262 korun," uvádí Petr Veleba z Wienerbergeru. "Pokud se na stavbě využijí cihly POROTHERM Si v tloušťce 44 cm, stěnou za rok uteče již pouze 4074 Kč."

POROmetr tak nabízí stavebníkům jednoduchou metodu, jak si mohou porovnáním možných variant stěny rychle vyhledat informace o výdajích za teplo, které stěnou "unikne". Díky tomu jim poskytuje možnost získat rychle představu o tom, kolik chtějí do zdiva investovat a zda pro ně bude případné zateplení opravdu přínosem.

POROmetr lze získat na centrále společnosti Wienerberger či u obchodních zástupců firmy. Jeho elektronická verze je k dispozici na www.porometr.cz.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů