Pátek, 26. dubna 2024

Šestkrát o místní podpoře OZE

Šestkrát o místní podpoře OZE
Lídrem v podpoře instalací solárních systémů u nás jsou Litoměřice. Město už od roku 2000 poskytuje občanům příspěvek na solární systémy na ohřev teplé vody či na podporu vytápění (o příspěvek mohou požádat i nepodnikající právnické osoby). Pravidla programu znějí jednoduše: Na dotaci má nárok každý občan, který splní podmínky (minimální instalovaná plocha 3 m2, nevyužívat neekologické zdroje k vytápění, být majitelem domu či bytu). Vyřízení žádosti je neobvykle rychlé: Žadateli totiž příspěvek (40 000 Kč) může vyplacen už do 14 dnů od podpisu smlouvy starostou.

Nárůst podpořených instalací zaznamenávají i v Plzni, kde o podporu z rozpočtu města mohou od roku 2005 žádat fyzické i právnické osoby. Dotace lze získat na využití většiny obnovitelných zdrojů. V případě solárních termických systémů činí 2000 Kč na metr čtvereční instalované kolektorové plochy. Letos v západočeské metropoli nastal boom instalací solárních elektráren - na ně mohli zájemci získat dotaci ve výši 20 Kč/Wp pro systém do 5 kWp (zhruba 15 až 20 % investičních nákladů).

Hlavní město Praha podporuje solární systémy od roku 2006. Příspěvky ve výši 4000 Kč/m2 absorpční plochy (maximálně 80 000 Kč) jsou určeny občanům, přičemž magistrát nerozlišuje, zda žadatel instaloval systém na výrobu tepla či elektřiny. Občané tak mohou dosáhnout dokonce na vyšší dotaci než od Státního fondu životního prostředí ČR, ale nemohou oba typy podpor kombinovat. Většímu využívání programu však brání jeho menší znalost ve veřejnosti, ale také památková ochrana.

Další tři sídla se svými dotačními programy teprve začínají. V Kladně a Náchodě zatím stačili podpořit jen několik systémů. Příspěvky Kladna jsou vztaženy na výkon kolektorů (2000 Kč/instalovaný kWth; 1 kWth = 0,7 m2 kolektoru). Městský úřad v Náchodě podporuje konkrétní projekty formou daru. Slouží-li systém k ohřevu k užitkové vody, může žadatel získat 10 000 Kč. Podporují-li kolektory i vytápění, dar je o 5000 Kč vyšší.

Podmínky Obecního fondu životního prostředí v Jindřichovicích pod Smrkem jsou nastaveny ještě lépe. Na solární kolektory či fotovoltaiku tam zájemce může získat až 30 000 Kč, přičemž polovinu tvoří nevratná dotace, zatímco zbytek je bezúročná půjčka se splatností 2 až 10 let. Přesto v Jindřichovicích zatím žádné "solárko" nepodpořili.

Ačkoliv místní podpora často nedosahuje výše dotací ze Státního fondu životního prostředí, díky nastaveným podmínkám a tomu, že se lze inspirovat často doslova "u souseda", obvykle bývá hlavním motivem pro rozhodování občanů "jít do toho". Rostoucí oblibu dokládá fakt, že ve většině zmíněných měst byly takto vyčleněné prostředky letos poprvé už zcela vyčerpány. Žádné z těchto sídel však neuvažuje o tom, že by program ukončilo. Více informací k místní podpoře využívání sluneční energie včetně vzorů žádostí či smluv s občany naleznete na www.solarniliga.cz

AUTOR: JIŘÍ DVOŘÁK
Liga Ekologických Alternativ
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů