Pátek, 26. dubna 2024

Reakce společnosti ČEZ

Reakce společnosti ČEZ
Vážení,

v posledních dnech se nejcitovanějším expertem na ceny elektrické energie stal Jiří Chvojka, ze spolku Sponel. Bohužel přitom používá metody svého hlavního zaměstnání, kterým je organizace politických kampaní, tedy i manipulaci s fakty.

Rádi bychom Vás proto upozornili na některé nepravdivé informace, které šíří:

Prima (2.12.) k nabídce ČEZ na fixaci cen na rok 2010:
J.Chvojka: „Je jasné jestli o rok později ke zlevnění dojde, ČEZ bude fakturovat pevnou cenu a opět také přes pokles cen nemravně vydělá na sociálně slabších obyvatelích naší země.“
Realita: ČEZ Prodej nakoupí elektřinu pro zákazníky, kteří se rozhodnou pro fixaci již nyní za současnou cenu. Na dalším poklesu cen tedy rozhodně nevydělá. ČEZ Prodej není v postavení, aby mohl spekulovat na trzích. ČEZ Prodej jako největší dodavatel nemůže jít do vysokého rizika (ale na samotných spekulacích na trzích, pokud jsou v rámci zákonů, není nic odsouzeníhodného, ale jsou spíše charakteristické pro malé dravé obchodní společnosti).

Radiožurnál (2.12.)
J. Chvojka: „Pokud si teď někdo zmrazí ceny, tak na tom ten spotřebitel prodělá. Čili je to snaha převést odpovědnost na spotřebitele.“
Realita: Odpovědnost spotřebitelů za jejich rozhodnutí je podstatou kapitalismu a svobodného trhu, nikoli nekalý trik ČEZu. Nyní má každý zákazník tři možnosti:
1) zůstat v současném systému a vyčkat, jak se ČEZu Prodej podaří nakoupit elektřinu během roku
2) obává-li se růstu cen, zafixovat si cenu z roku 2009 i na rok 2010
3) očekává-li pokles, přejít na produkty kvartál a měsíc, které věrně zrcadlí vývoj na burze

ČT2, 2.12. Události a komentáře
J.Chvojka:  Je naprosto jasné, že jednak letošní zdražení bylo nevýhodné, neodůvodněné a vůbec neodpovídá tomu jaká je současná situace na trhu. Tzn., že letos ČEZ vydělá pro domácnosti 10, pro podniky 15 %.
Realita: Cena elektřiny podnikatelům od ČEZ vzrostla o 9,4 procenta. Ceny silové elektřiny se přímo odvozují od burzovních cen. Současný propad cen přišel pro tarifní zákazníky pozdě, elektřinu pro ně musel ČEZ nakoupit nejpozději do konce října letošního roku a tehdy byla cena ještě více než 65 Euro (základní dodávka, tzv. base load). Díky tomu, že 80% ceny silové elektřiny vychází z dvouletého produktu, který ĆEZ koupil v létě 2007 tak je nárůst ceny tak malý.

J. Chvojka: „A příští rok si samozřejmě ponechá tento růst pro lidi, kteří by byli tak bláhový, že by si tento proud objednali. Také je evidentní, že v˙čase ekonomické krize ta cena půjde dolů.
Realita: Nikdo nedokáže předpovědět další vývoj ekonomiky, cen paliv a ceny elektřiny.  Tedy až na pana Chvojku, který má patrně k dispozici fungující křišťálovou kouli. Byli bychom rádi, kdyby jistotu poklesu cen elektřiny na burze mohl našim zákazníkům garantovat.

J.Chvojka: A jasně se tady ukazuje, že prostě elektrická energie není komodita, která by měla být obchodována na burze, protože tady jednoduše žádný trh neexistuje.
Realita: Trh existuje a funguje velmi dobře v rámci celého propojeného regionu zahrnujícího Českou Republiku, Slovensko, Rakousko, Německo. Na tomto velkém trhu nemá žádný výrobce ani obchodník sílu jakkoli manipulovat s cenou. Je to vidět na tom, jak jsou těsně spojeny kursy na energetické burze v Praze a v Lipsku a jak jsou přímo ovlivňovány cenami uhlí, plynu a povolenek.

J.Chvojka: Já bych se nejdřív vrátil k˙tomu, že se tady vyrábí elektřina pro to, aby se mohlo investovat do nových elektráren. Pan Svoboda pravděpodobně má na mysli investice v Bulharsku, v˙Albánii apod., což se českých spotřebitelů rozhodně nedotkne. Tady daňový poplatníci investovali 100 mld. do Temelína s˙příslibem levnější elektrické energie a naprostý opak je pravdou.
Realita: Daňoví poplatníci žádné peníze do Temelína neinvestovali, všechny investice hradil ČEZ. Slib levnější energie v jižních Čechách udělali především komunističtí funkcionáři v jiném režimu.
ČEZ do výroby elektřiny investuje podstatně více v ČR než v zahraničí. V současné době komplexně rekonstruuje uhelné elektrárny v Tušimicích a Prunéřově, staví novou elektrárnu v Počeradech, připravuje výstavbu větrných elektráren a dalších dvou bloků v Temelíně.

A další výroky, že spotřeba elektřiny neroste, zdroje neběží na 100 procent (popisovat fakt, že zdroje musí být i v záloze, protože spotřeba se mění každou vteřinu a bez těchto záloh by nastal okamžitě kolaps) a další necháme na příště.

Martin Pavlíček
mluvčí Skupiny ČEZ
manažer komunikace pro střední Čechy

Telefon +420 211 042 540
Mobilní +420 724 932 260
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů