Pátek, 26. dubna 2024

Co jste nevěděli o Tipsport Aréně v Liberci

Co jste nevěděli o Tipsport Aréně v Liberci

Mistrovství světa v klasickém lyžování pro rok 2009 skončilo a nejlepší světoví skokani, běžci na lyžích a sdruženáři odjeli. Tipsport Arena, kde se konal úvodní ceremoniál této výjimečné události, ale v Liberci zůstává. Vrátí se ke svému každodennímu životu, budou se v ní pořádat obvyklé akce a liberečtí fanoušci zas budou moci chodit fandit svému hokejovému týmu Bílí tygři. Tipsport Arena poskytuje svým návštěvníkům mnoho možností pro nejrůznější sportovní i relaxační vyžití, ať už se jedná o hokej, volejbal nebo bowling. Napadlo vás ale někdy, jak vůbec v tak obrovském komplexu funguje systém vytápění, dodávek energie a chlazení, nezbytné pro udržování ledu? Málokdo asi tuší, že všechny tyto energetické potřeby stadionu zajišťuje špičková kogenerační jednotka, jejímž základem jsou dva plynové motory GE Jenbacher. Tipsport Arena tak následuje celonárodní program, jehož záměrem je zlepšit nakládání s energií a zvýšit využití obnovitelných zdrojů energie a plnit tak ekologické cíle EU.

Věděli jste, že:

  1. v letech 2004 až 2005 prošel městský zimní stadion v Liberci významnou rekonstrukcí, při níž byl přestavěn na moderní víceúčelovou halu a jako nové křídlo byla ke komplexu přistavěna moderní Tipsport Arena?
  2. kogenerační jednotky GE Jenbacher se na stadionu používají od konce roku 2004 a v únoru 2009 za sebou měly milník 60 000 hodin provozu?
  3. za tuto dobu jednotky vyprodukovaly 16 170 MWh elektřiny a téměř 21 700 MWh tepla, což by stačilo k zásobení zhruba 2 200 průměrných evropských domácností po celý rok?
  4. oproti separátním zdrojům tepla a elektřiny dochází v kogeneračních jednotkách k úspoře zhruba 40% energie a díky tomu mají kogenerační zdroje podstatně nižší emise?
  5. komplex arény spotřebuje až 84% elektřiny vyrobené plynovými motory GE Jenbacher a že se tato elektřina používá k pohánění tepelných čerpadel a chladících kompresorů a přebytečná elektřina je pak odváděna do rozvodné sítě?
  6. plynové motory GE Jenbacher v Tipsport Areně rovněž slouží jako záložní zdroj pro případ místního výpadku elektrické energie?
  7. motory dodávají teplo o hodnotě 50°, které se používá k topení a ohřevu vody nejen v samotné aréně, ale také v okolních budovách včetně té multifunkční, jež obsahuje tělocvičnu, bowlingovou dráhou, střelnici, restauraci, krytou halu, regenerační centrum, starý hokejový stadion a hotel?
  8. tepelná čerpadla slouží zároveň jako chladící motory pro klimatizaci?
  9. kogenerační výroba energie se ukazuje jako obzvlášť atraktivní řešení pro velké stadiony, kancelářské budovy a obytné komplexy?
  10. divize Jenbacher při GE Energy působí v České republice již od roku 1992 a do zemí východní Evropy dodala již přes 660 plynových agregátů? ++
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů