Pátek, 26. dubna 2024

Jak může malý podnik pomoci zachránit planetu

Jak může malý podnik pomoci zachránit planetu

Hrozivé záběry zničených japonských jaderných reaktorů a rostoucí obavy ze stoupající úrovně radiace mne přiměly k uvažování, jak si svět může zajistit energii bezpečnou pro budoucnost. A jak mohou podnikatelé přispět k řešení tohoto problému.

Mnozí zainteresovaní vnímají konstrukci moderních jaderných reaktorů jako přijatelné úsilí o vybudování nového, trvale udržitelného systému energetiky. Nové reaktory, vybudované po celém světě, mohou vyrobit dostatek energie pro rychle rostoucí země, jako jsou Čína a Indie. Jaderná energetika spolu s rozvojem pokročilých technologií v solárních, větrných a přílivových elektrárnách, se staly základem plánu rozvoje trvale udržitelných zdrojů energie. Zdržení v aplikaci těchto technologií by mohlo mnoho zemí donutit, aby zvýšily využívání uhlí, a to předtím, než bude spolehlivě vyřešen problém eliminace emisí dioxidu uhelnatého či jeho ukládání. To by byla vážná rána globálnímu zápasu o snížení emisí o 50 procent do roku 2050.

Co vlastně znamená "trvale udržitelný"? Podle mne je to způsob, jak zajistit dostatek energie na co nejdelší dobu a zároveň chránit životní prostředí. Tedy vyvinout technologie, na něž se budou moci spolehnout naše vnoučata a jejich vnoučata.

A v tomto úsilí záleží hodně na podnikatelích. Většinu technologií vyvíjejí začínající podniky. Nikdo vás samozřejmě nežádá, abyste zachránili planetu. Ale uvědomte si všechny možné šance v tomto odvětví, sněte o nich a pracujte na nich. Diskuse o klimatických změnách nás poučily, že globální oteplování nelze řešit nějakým dekretem, ale že je možné hledat řešení rovněž na místní úrovni, a to i malými iniciativami, které svým potenciálem často přerostou původní záměr. V byznysu rozvoje trvale udržitelné energetiky je to, co je malé, i hezké.

Výzkum skupiny Virgin v této oblasti potvrzuje, že pokračuje vývoj mnoha technologií, které přímo nebo nepřímo posunují využití sluneční energie, jejíž potenciál je prakticky neomezený. Koneckonců za jedinou hodinu přijímá Země ze slunce více energie, než kterou spotřebuje celé lidstvo za celý jeden rok. Například 84,2megawattová fotovoltaická stanice Montalto di Castro u Říma se v prosinci stala největší solární farmou v Evropě. Španělský podnik Planta Solar 20 koncentruje sluneční teplo na 165metrové věži, vodu přeměňuje v páru, a ta žene turbínu, jež má kapacitu 20 megawattů. Tyto technologie se rychle vyvíjejí, třeba firma Odersun vyrábí tenkovrstvé solární články. Jejím investorem je i náš zelený fond Virgin Green Fund.

Bez prodlení musíme vyvolat diskuse o tom, jak dostát globálním výzvám a investovat do naší budoucnosti. Vlády v celém světě musí podpořit budování další infrastruktury, která umožní zvyšovat distribuci energie z obnovitelných zdrojů. Teprve pak budou moci začínající firmy zabývající se vývojem alternativních energií prosperovat a vydělávat.

Pokud se vaše podnikání a zájmy netýkají trvale udržitelné energetiky, zaměřte se na snížení škodlivých emisí ve svém podniku. Prověřte každý aspekt provozu a najděte cesty ke snížení energetické náročnosti. Změnit výrobní procesy pravděpodobně nebude snadné. Protože to však byly právě podniky, které jsou částečně odpovědné za zamořování ovzduší, musí se také podílet na řešení tohoto problému. Ve skupině Virgin všechny naše podniky soustavně sledují, jak by mohly minimalizovat důsledky svého provozu na životní prostředí. Jestliže se podnikatelé v příštích deseti letech vrhnou na výzkum a vývoj obnovitelných zdrojů energie, pravděpodobně vzniknou některé velmi vzrušující nové technologie a nové úspěšné podniky.


Richard Branson
zakladatel Virgin Group

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů