Pátek, 26. dubna 2024

Vítězové Evropské ligy obnovitelné energie 2011 jsou známi!

Vítězové Evropské ligy obnovitelné energie 2011 jsou známi!

Dne 2. června 2011 byli v Praze, v budově českého parlamentu, během velké mezinárodní výměny zkušeností se zelenou energií, již se v rámci kofenrence "TOP projekty OZE ve městech a obcích" účastnilo přes sto přítomných, oceněni vítězové již 2. ročníku Evropské ligy obnovitelné energie. Zatímco prestižní evropské lize fotbalové vládnou španělské a anglické kluby, šampióny v obnovitelné energii je třeba hledat dále na východ. Zejména ti z Německa a Itálie jakoby si v této soutěži měst a obcí, využívajících především energii Slunce a biomasy, chtěli vše vynahradit.

Německá sídla Kronprinzenkoog, Crailsheim a Reutlingen vládnou Evropě ve svých divizích (souhrnná kategorie, sídla s 20 000 až 100 000 obyvateli a sídla s více než 100 000 obyvateli). V zemi začali svoji cestu k zelené energetice již před lety a dnes ukazují směr dalším zemím EU. Italským sídlům se rovněž dařilo: Brunico vyhrálo divizi sídel s 5 000 až 20 000 obyvateli, významně uspěli i jeho sousedé z provincie: Dobbiaco a Bolzano.

Druhého ročníku Evropské ligy obnovitelné energie se účastnilo na 3 500 evropských municipalit, které zastupují 60 milionů občanů. V soutěži je nyní evidováno 3 000 MW sluneční elektřiny, 1 900 000 m2 slunečních kolektorů teplovodních a 1 100 MW energie z biomasy. V soutěži se ale neposuzuje jen energie ze Slunce a z biomasy, ve finále jsou adeptům na medailová umístěná započteny i další druhy obnovitelné energie stejně jako existence místních energetických strategií, osvětové aktivity, osobní příklad zastupitelů apod. Evropské ligy OZE se až dosud zúčastnilo sedm zemí: Německo, Bulharsko, Francie, Maďarsko, Itálie, Polsko a Česká republika. "Zveme i zájemce z dalších států, aby se spolu s námi stali součástí tohoto perspektivního tahu na branku v zájmu přibližování naší budoucnosti založené co nejvíce právě na využití obnovitelných zdrojů", říká Yannick Régnier, koordinátor projektu z francouzské organizace CLER.

Evropští šampióni roku 2011 podle kategorií:
Divize

Souhrnná kategorie 1.: Kronprinzenkoog (Německo)
2.: Nagypáli (Maďarsko)
3.: Dobbiaco (Itálie)
Města od 5 000 do 20 000 obyvatel 1.: Brunico (Itálie)
2.: Szczawnica (Polsko)
3.: Chepelare (Bulharsko)
Města od 20 000 do 100 000 obyvatel 1.: Crailsheim (Německo)
2.: Jindřichův Hradec (ČR)
3.:Chambéry (Francie)
Města s více než 100 000 obyvateli

1.: Reutlingen (Německo)
2.: Bolzano (Itálie)
3.: Bydgoszcz (Polsko)


Jak se vybírají vítězové soutěže?
Z každé země zapojené do soutěže a v každé kategorii se kvalifikuje jen jedno město, menší město nebo vesnice z nejlepších obcí v žebříčku sluneční energie a energie z biomasy, aby se zúčastnily finále Evropské ligy obnovitelné energie, a tak se na stupních vítězů vždy ocitnou obce ze tří různých zemí.

Evropští šampióni byli vybráni porotou, která byla složena z partnerů akce (odborníci na energetiku, nevládní organizace zabývající se ochranou životního prostředí, sítě obcí, specializovaní novináři) na základě kvantitativního kriteria (instalovaného výkonu z obnovitelných zdrojů energie) a kvalitativních kriterií (osobní vklad volených zástupců, udržitelná energetická politika, způsoby komunikace, místní územní vývoj).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů