Pátek, 26. dubna 2024

ČEZ není tygrem... reakce

ČEZ není tygrem... reakce

Jako člověk, který celý život pracuje v energetice, nemohu nechat bez povšimnutí článek M. Bursíka "ČEZ není tygrem, ale hajtrou". Pan Bursík v něm totiž uvádí nepravdivá tvrzení, a to by se nemělo serióznímu deníku stávat, aby otiskoval lži.

1) MB uvádí, že hnědouhelné elektrárny emitují uhlovodíky, které způsobují vážné onemocnění obyvatel. Správně provozované průmyslové zařízení spalující hnědé uhlí skutečně škodliviny produkuje, jedná se zejména o kysličníky síry, dusíku a uhlíku a prach. Přípustné hodnoty jsou dány zákonem a (doufám) kontrolovány příslušnými úřady.

Elektrárenský kotel na hnědé uhlí však ze své podstaty nemůže produkovat uhlovodíky. Jejich zdrojem je především doprava.

2) MB uvádí, že ČEZ si prolobboval pro elektrárnu Prunéřov zastaralou technologii, která pro výrobu 1 MWh elektrické energie spotřebuje o jedenáct procent více uhlí, než kdyby se použila nejmodernější technologie. Skutečnost je taková, že elektrárna Prunéřov 2 má po obnově podle projektu dosahovat účinnosti přes 39 %, což je pro zvolenou technologii opravdu špičková hodnota. Při použití nejmodernější dostupné technologie (která však není pro Prunéřov vhodná) by bylo při dané kvalitě uhlí možno dosáhnout maximální účinnosti okolo 42 %. 42 - 39 = 3, nikoliv 11.

3) MB se odvolává na ročenku Mezinárodní energetické agentury, dle které projekty Tušimice a Prunéřov v porovnání s téměř 50 projekty ve světě připomínají muzeum páry a ne moderní zařízení. Pokud MB za onu ročenku považuje zprávu "Projected Costs of Generating Electricity", kterou IEA vydala v roce 2010, pak lze snadno zjistit, že v celém více než dvousetstránkovém dokumentu se slova Tušimice nebo Prunéřov vůbec nevyskytují. Žádný z projektů, který je tam za Českou republiku analyzován, se ani vzdáleně projektům Tušimice či Prunéřov nepodobá.

Vše, co zde uvádím, lze snadno ověřit, například ve zmíněné zprávě IEA nebo v dokumentaci EIA projektu Prunéřov, která je veřejně dostupná na stránkách MŽP. Považoval bych za vhodné, abyste požádali M. Bursíka o vysvětlení, co těmito svými tvrzeními sleduje.

Ing. Pavel Randák,
randakovic@volny.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů