Úterý, 19. března 2024

Šéf OSN vyzval k zajištění "levné a čisté energie pro všechny"

Šéf OSN vyzval k zajištění "levné a čisté energie pro všechny"

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun dnes na mezinárodní energetické konferenci v norském Oslu vyzval k "energetické revoluci", která by zajistila "levnou a čistou elektřinu pro všechny", včetně té poloviny lidské populace, která k ní zatím nemá přístup. Právě univerzální dosažitelnost čisté energie je podle něj "klíčovou odpovědí na všechny globální výzvy", citovala šéfa světové organizace agentura AFP.

"Potřebujeme energetickou revoluci," prohlásil Pan Ki-mun. "Potřebujeme nejen energii, která by byla univerzální, ale je třeba, aby byla také čistá a trvalá," dodal.

Pan Ki-mun ve svém vystoupení vzpomínal na mládí v Koreji, "která musela projít válkou (1950 - 1953) a odpornou chudobou". "V takové Koreji jsem vyrůstal. Studoval jsem u svíčky; lednička, klimatizace ba i pouhý ventilátor byly vzdáleným luxusem," dodal s cílem přesvědčit posluchače.

"Před každou zkouškou jsem musel kupovat svíčky. Jejich světlo, v nichž jsem četl knihy, bylo velmi slabé, jak si dodnes pamatuji," řekl.

Poukázal na to, že ještě dnes ze stávajících sedmi miliard lidí na světě nemá přes 1,3 miliardy vůbec žádný přístup k energii, a 2,7 miliardy musí pro své domácnosti využívat "špinavé" zdroje energie, jako dřevěné uhlí a dřevo. Vyplývá to z nejnovější studie Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Ta je spolu s Norskem spolupořadatelem konference zástupců 70 zemí, s cílem financovat elektrifikaci chudých oblastí planety a zajistit tak "čistou energii pro všechny".

Podle studie MAAE by bylo třeba do roku 2030 vynaložit 48 miliard dolarů ročně (asi 867 miliard Kč), aby tou dobou bylo možné poskytnout všem přístup k elektřině. Představuje to pětinásobek částek na tento účel vynakládaných v současnosti.

"Je to skutečně skromná suma, představuje pouhá tři procenta nynějších světových investic do energetiky," zdůraznil hlavní ekonom MAAE Fatih Birol. Podle studie agentury je znečištění produkované při používání špinavých zdrojů energie k přípravě jídla druhou příčinou předčasných úmrtí na světě, hned po AIDS. V důsledku vaření na špinavých zdrojích zemře ročně na světě asi 1,5 milionu žen a dětí.

"Pokud nenajdeme rychle řešení tohoto problému, stane se to brzy první příčinou předčasných úmrtí na světě," zdůraznil Birol.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů