Pátek, 26. dubna 2024

Organické solární články napodobují fotosyntézu

Organické solární články napodobují fotosyntézu

Výsledky výzkumů rakouského vědce tureckého původu Niyaziho Serdara Sariciftciho slibují významný pokrok při hledání způsobu, jak skladovat elektřinu. Jeho plastové polovodiče, které v tekuté formě vypadají jako barevný inkoust, představují základ organických solárních článků, jež mohou způsobit revoluci v energetice.

Niyazi Sariciftci, který se hodně inspiroval fotosyntézou, tvrdí, že tímto způsobem získaný fotovoltaický proud lze rozkladem vody a za pomoci katalyzátorů přeměnit velmi snadno následně v chemickou energii. Elektrolytický vodík se tady sloučí s oxidem uhličitým a následně pak vzniknou metan a metanol, tedy konkurenceschopné energetické zdroje, z nichž lze třeba následně pak vyrábět naftu i topný olej.

Profesor Sariciftci, šéf Ústavu organických solárních článků v Linci a člen vedení Ústavu fyzikální chemie na linecké Univerzitě Jana Keplera, se domnívá, že naše Slunce se pro lidstvo jednou stane "ropou budoucnosti". Fosilní zdroje energie, tedy ropa, zemní plyn a uhlí, které dnes tvoří kolem 80 procent energie spotřebovávané na Zemi, se totiž stále blíží svému úplnému vyčerpání. Obnovitelné zdroje jako voda, zemské teplo či biomasa mají také svůj - dejme tomu - omezený potenciál, kdežto naše hvězda a základ naší soustavy nám posílá, jak spočítal německý novinář a ekologický vizionář dr. Franz Alt: "Každý den 15tisíckrát více energie, než lidstvo potřebuje."

Snahy o napodobení fotosyntézy ale mohou být stejně složité jako už několik desetiletí trvající úsilí vědců o pozemské zvládnutí termonukleární fúze, která nepřetržitě probíhá na Slunci. Výstavba mezinárodního experimentálního termonukleárního reaktoru ITER o projektovaném výkonu 500 MW v jihofrancouzském Cadarachi začala už v roce 2007. Do provozu se tento komplex má uvádět v roce 2019, náklady na jeho stavbu a uvedení do provozu se dnes odhadují na 15 miliard eur.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů