Pátek, 26. dubna 2024

Pačes: Prolomení limitů je pohrobek arogance předrevoluční státní moci

Pačes: Prolomení limitů je pohrobek arogance předrevoluční státní moci

Stěžejním tématem pro celý český průmysl, o kterém má rozhodnout nová energetická koncepce, je prolomení těžebních limitů. A další využití hnědého uhlí. Nejdůležitější je tato otázka pro teplárny, které jsou na hnědém uhlí do velké míry závislé a v případě jeho nedostatku by musely uvažovat o změně paliva.

"V první řadě je třeba rozhodnout, jak naložit s uhlím před těžebními limity. Tedy s tím, které máme k dispozici, aniž bychom limity rušili," říká Václav Pačes, jehož tým zpracoval studii, z níž bude nová koncepce energetiky v Česku vycházet.

Uhlí je totiž podle něj dost, jenže se špatně využívá. Proto je třeba být v nakládání s uhlím mnohem efektivnější. "Problematická je hlavně nízká účinnost některých elektráren, která často dosahuje jen zhruba 20 procent," říká Pačes. Ve hře je tak možnost, že by vznikla nová legislativa, která by zajišťovala přednostní využívání hnědého uhlí v teplárenství. Tím by se teplárnám zajistilo palivo na dostatečně dlouhou dobu a cena tepla by nemusela tolik vzrůst.

"Prolomení limitů je pohrobek arogantní státní moci před rokem 1990," říká. "Dnes je ale situace jiná. Ukazuje se totiž, že jsou s těžbou spojené i velmi vážné zdravotní dopady na obyvatelstvo," dodává.

Přesto všechno Pačes připouští, že by ke změně limitů na těžbu nakonec dojít mohlo. Navrhne proto vytvoření speciální komise složené kromě těžařů a ekologů i z ekonomů, sociologů a lékařů specialistů na veřejné zdraví.

"Vím, že vytvoření komise většinou nic nevyřeší. Ale bez toho, abychom otázku prolomení takto komplexně posoudili, nemůžeme prolomení ani povolit, ale ani zatracovat," říká Pačes.

Jako alternativa se teplárnám za hnědé uhlí může nabízet plyn. Jeho ceny během posledních let ale radikálně vzrostly a projevilo se to i na cenách tepla v Česku. Velkou mírou se na tom podepsaly i nevýhodné dlouhodobé kontrakty velkých firem s ruským Gazpromem, který smlouvy odmítá upravit.

"V současné době bereme většinu plynu z Ruska, což není úplně stabilní partner," říká Pačes. "Mírný růst tedy nevylučujeme, ale bez toho, aby rostla závislost na Rusku," říká. Přiznává ale, že situace na trhu s plynem se zásadně mění s postupným příchodem břidlicového plynu, který může kartami nadále zamíchat.


Pačesovy komise

Václav Pačes se v roce 2008 stal šéfem komise, jež měla pro tehdejší vládu Mirka Topolánka vypracovat prognózu vývoje energetiky. V červenci roku 2008 původní komise zveřejnila závěry, v nichž podpořila jadernou energetiku. Propagovala taktéž obnovitelné zdroje. Vláda ale nebyla s výsledky komise spokojená. Proto vznikl oponentní tým v čele s Pavlem Stehlíkem. Ten kritizoval fakt, že Pačesova komise ve svých výhledech nepočítala se zásobami hnědého uhlí za hranicemi současných limitů. V roce 2010 vznikla Pačesova komise číslo dvě. Do svých řad přijala i zástupce oponentního týmu. Dnes předloží své závěry ministrovi průmyslu Martinu Kubovi.


VÁCLAV PAČES (70)
je český biochemik. V letech 2005-2009 byl předsedou Akademie věd České republiky. Od roku 2010 je předsedou Učené společnosti České republiky. Šéfoval dvěma komisím, které se zabývaly energetickou budoucností Česka.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů