Úterý, 19. března 2024

Úvod do mikrogenerace

Úvod do mikrogenerace

Co je kogenerace ?

Kogenerace je současná výroba energie a tepla. Tato definice není úplně přesná, protože všechna zařízení, která vyrábějí elektřinu, vyrábějí současně také teplo. Například auto vyrábí energii (pohybovou) a teplo, ale nemůžeme je považovat za kogenerační jednotkou, protože převážná část vzniklého tepla nemá praktického využití. Pojem kogenerace lze použít tam, kde je energie a teplo současně plně využito.

Zařízení funguje a vypadá velmi podobně jako normální plynový kotel, který se běžně používá v domácnostech. Kromě toho je však zařízení schopno vyrábět elektrickou energii. Přínosem mikrokogeneračních jednotek je zejména snížení nákladů na vytápění a nákladů spojených se spotřebou elektrické energie.

Použití mikrokogenerační jednotky (MKJ), je jednou z nejlepších možností, jak zefektivnit využití konvenčních energetických zdrojů (zemní plyn, bioplyn apod.) a zároveň snížit vliv na životní prostředí.

Dnešní energické potřeby domácností jsou především teplo a elektrická energie. Potřeba elektrické energie pro obytné objekty je v součastnosti zajištěna především pomocí distributorů (ČEZ, E.ON), na rozdíl od energie tepelné, kterou je možné zajistit i přímo, použitím klasického kotle ať už na zemní plyn či tuhá paliva.

Mikrokogenerace přispívá ke zlepšení stability elektrizační soustavy např. pokud by došlo k výpadku velké výrobny elektrické energie. Mikrokogenerace představuje velký ekonomický potenciál, jak pro dodavatele, výrobce, tak i pro celou společnost.

Princip funkce mikrokogenerační jednotky

Elektrická energie vzniká ve všech elektrárnách roztočením elektrického generátoru pomocí turbíny. Teplo nutné k výrobě páry, která turbínu pohání, se většinou získává spalováním uhlí nebo štěpením jader uranu. Velká část tepla však není využita a je bez užitku vypouštěna do ovzduší. Účinnost výroby v tepelných elektrárnách se pohybuje kolem 30%, nejmodernější paroplynové elektrárny pak mají účinnost kolem 50%, ovšem k dalším ztrátám ve výši asi 11% dochází při transformaci a dálkovém přenosu elektrické energie.

Dále a obrázky na: www.cne.cz

ZDROJ: www.cne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů