Sobota, 27. dubna 2024

Francie zamítá žádosti o těžbu břidlicového plynu

Francie zamítá žádosti o těžbu břidlicového plynu

Francouzská vláda kvůli ekologickým obavám ihned zamítne sedm žádostí o povolení těžby břidlicového plynu ve Francii. Oznámil to dnes francouzský prezident François Holland.

"Požádal jsem ministryni životního prostředí, udržitelného rozvoje a energetiky Delphine Bathovou, aby bez prodlení odmítla sedm žádostí o povolení (těžby)... které v některých regionech oprávněně vyvolaly obavy", prohlásil francouzský prezident.

Hollande připomněl, že předchozí vláda loni zrušila tři povolení těžby břidlicového plynu už dohodnutá se společností Total. V procesu schvalování jsou však podle něj další povolení, v nichž se nehovoří výslovně o získávání uhlovodíků z břidlic.

"Současné poznatky nikomu neumožňují tvrdit, že těžba břidlicového plynu a olejů dosud známou technologií je bez vážného rizika pro zdraví a životní prostředí," vysvětlil Hollande v Paříži na úvod konference o ochraně životního prostředí.

Technologie těžby počítá s použitím chemických látek ve velkých hloubkách, což podle kritiků škodí životnímu prostředí, především znečišťuje podzemní vody. Některé země těžbu zakázaly, v USA se naopak rozšiřuje. Podle zastánců těžby ve Francii je bezpečná a umožnila by vytvořit do roku 2020 nejméně 100.000 pracovních míst. Podobná diskuse probíhá v poslední době i v Česku.

Hollande dále potvrdil, že nejstarší francouzská jaderná elektrárna Fessenheim na východu země bude uzavřena koncem roku 2016, jak slíbil v předvolební kampani. Ujistil, že všem zaměstnancům elektrárny bude zaručena práce a že bude zajištěno náhradní zásobování oblasti elektřinou.

Nejvyšší francouzský představitel také potvrdil svůj záměr snížit podíl jaderné energetiky na vyrobené elektřině v zemi ze současných 75 na 50 procent do roku 2025. Po Fessenheimu ale nepočítá s uzavřením některé další jaderné elektrárny v příštích pěti letech, tedy v době svého prezidentského mandátu, který zahájil na jaře.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů