Pátek, 26. dubna 2024

Ropné laguny by se měly začít čistit zřejmě v příštím roce

Ropné laguny by se měly začít čistit zřejmě v příštím roce
Ostrava Odtěžování ropných lagun, které se nacházejí v těsné blízkosti sídliště Fifejdy v centru Ostravy a jež patří mezi jedny z největších ekologických zátěží v Česku, by mohlo začít v příštím roce. Státní podnik Diamo, který v roce 1997 za jednu korunu převzal skládku průmyslových odpadů od soukromé společnosti Ostramo- - Vlček, by měl v půli května vybrat firmu, jež začne kontaminovanou zeminu čistit.
Laguny zbyly po stoleté činnosti chemičky Ostramo. Za teplého počasí nesnesitelně zapáchají a mohou také ohrozit čistotu spodních vod. Laguny tvoří čtyři kalové nádrže s více než třemi sty tisíci metry krychlovými olejových odpadů. \" Jde o odpadní látky z rafinace ropy a odpady z používání kyseliny sírové,\" uvedl Jiří Bělohradský, ředitel závodu Sanační práce státního podniku Diamo.
O lukrativní zakázku na sanaci lagun, která přijde státní rozpočet na čtyři miliardy korun, se ucházelo pět zájemců. Mezi zájemci jsou OKD Rekultivace společně s firmou ODS Dopravní stavby, konsorcium firem Tchas, Subterra a Energetika Třinec, či sdružení Čistá Ostrava, které sdružuje například firmy Kavis či Ota, v čele se společností ŽS Brno. Dalším zájemcem je americká společnost KAP, jejímž partnerem je švédská společnost Skanska.
Mezi kritérii, podle kterých by měla komise vítěze soutěže vybírat, je kromě ceny také výhodnost technického a technologického řešení, způsob nakládání s nebezpečnými odpady či ekologická
rizika sanačních prací. Vybraná firma pak bude zpracovávat projekty, musí si nechat udělat posouzení vlivu prací na životní prostředí a dostat stavební povolení. \" S přípravnými pracemi na sanaci lagun by se mohlo začít v příštím roce,\" řekl Bělohradský. Vítěz soutěže by měl sanaci olejových lagun dokončit v roce 2010, za další čtyři roky by mělo území projít také technickou i biologickou rekultivací.
Na rozhodnutí o sanaci nebezpečné skládky, která zbyla po činnosti chemičky Ostramo, čekala Ostrava několik let. Odstranění lagun totiž brzdil zákon, který bránil uvolnění peněz ze státního rozpočtu. Teprve loni ministerstvo životního prostředí rozhodlo o jejich likvidaci. Společnost Diamo, která laguny spravuje, pak mohla vypsat v listopadu minulého roku výběrové řízení na firmu, která laguny vyčistí.
Zdroj:Moravskoslezský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů