Pátek, 26. dubna 2024

Obce chtějí, aby uhlí bylo odepsáno

Obce chtějí, aby uhlí bylo odepsáno
Severočeské obce Horní Jiřetín a Černice, které by mohly být zlikvidovány kvůli těžbě hnědého uhlí, vidí jedinou možnost, jak definitivně tuto hrozbu zažehnat. Chtějí, aby úřady odepsaly zásoby uhlí, které se pod obcemi nacházejí. Tím by tyto zásoby jakoby přestaly existovat a nemohly by se ani těžit.
S odpisem zásob uhlí počítalo i vládní usnesení z roku 1991, které stanovilo územní těžební limity, jež Horní Jiřetín a Černice ochraňovaly. Jako druhý krok nařídil Pithartův kabinet několika ministerstvům a úřadům, aby zásoby uhlí odepsaly. Jenže to se nikdy nestalo.
\"Chceme, aby bylo vládní usnesení splněno. Půjdeme s tím třeba až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku,\" tvrdí starosta obou obcí Branko Glavica.
Územní těžební limity z roku 1991 nepokládá starosta za dostatečnou ochranu. Ministerstvo průmyslu stejně počítá s tím, že se limity v budoucnu zruší.
Naposledy obyvatelé Horního Jiřetína a Černice požadovali po kabinetu, aby splnil své třináct let staré usnesení, před měsícem. Tehdy demonstrovali před Úřadem vlády, kde ministři právě jednali o státní energetické koncepci.
I pro vládu je však takřka nemožné, aby svůj vlastní závazek splnila. Náměstek předsedy Českého báňského úřadu Andrej Blažko uvedl, že nejobvyklejší cestou, s níž počítá horní zákon z roku 1988, by bylo, kdyby o odpis zásob požádali sami těžaři, tedy Mostecká uhelná společnost.
Jenže zákon neříká, že tak učinit musí. Nic na tom nemůže změnit ani vládní usnesení, které nemá sílu zákona.
\"Žádný zákon neukládá těžebním společnostem povinnost odepsat zásoby. Vládní usnesení z roku 1991 je závazné pro orgány státní správy a zavazuje je nepovolit pokračování těžby za hranicemi územních limitů,\" poznamenává Liběna Novotná, mluvčí Mostecké uhelné.
Podle Andreje Blažka z báňského úřadu existuje ve výjimečných případech ještě jedna možnost: o odpis požádá státní orgán ochrany přírody.
O to se skutečně pokoušel v minulém volebním období tehdejší ministr Miloš Kužvart. Ten sliboval lidem z Horního Jiřetína a Černice odpis zásob uhlí ještě před tím, než se sociální demokracie stala vládní stranou. Jenže ani on neuspěl.
\"Těžební společnost nám nikdy nepředložily patřičné dokumenty, například o přesném množství zásob, abychom to mohli udělat,\" vysvětluje dnes Kužvart.
Pod Horním Jiřetínem a Černicemi leží stovky miliónů tun hnědého uhlí, které jsou podle Ministerstva průmyslu důležité k tomu, aby země nebyla v budoucnu tolik závislá na dovozu energetických surovin z ciziny. Těžba uhlí živí v severních Čechách, kde je jedna z největších nezaměstnaností v zemi, několik desítek tisíc lidí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů