Pátek, 26. dubna 2024

Kraj přispěje na odstartování rekultivace

Kraj přispěje na odstartování rekultivace
V Dolní Cerekvi vrcholí přípravy na odstranění staré ekologické zátěže z nejnebezpečnější skládky na Vysočině

Nebezpečná skládka u Nového Rychnova na Pelhřimovsku se konečně dočká likvidace. Krajští radní na svém posledním zasedání schválili více než šest set tisíc korun na zpracování projektové dokumentace připravované sanace skládky, peníze přislíbil kraj i na vlastní rekultivaci postižené lokality.
Právě projektová dokumentace je nezbytná pro zahájení stavebního řízení, po něm by se už mohlo začít s vlastní likvidací ekologické zátěže. Pokud vše půjde bez zádrhelů, samotná rekultivace by mohla začít už v létě letošního roku. "Rekultivace skládky je naší prioritou. S pracemi chceme začít co nejdřív," řekl Právu starosta Dolní Cerekve Zdeněk Jirsa (nezávislý).
Právě Dolní Cerekev se nakonec sanace skládky ujala, obec, která se bojí budoucích možných negativních dopadů hlavně na místní podzemní vody, figuruje při realizaci projektu jako investor, žadatel o dotační tituly i budoucí vyhlašovatel výběrového řízení na dodavatele.

Za symbolickou cenu

Nyní se stává i vlastníkem pozemků, jejichž rekultivace si v průběhu nejbližších pěti let vyžádá několik desítek miliónů korun. "Zastupitelstvo schvaluje prodej pozemků, na nichž se skládka nachází, za symbolickou cenu. Až budou práce hotovy, odkoupí obec pozemky zpět do vlastnictví Nového Rychnova," uvedl novorychnovský starosta Petr Měkuta (nezávislý).
Dolní Cerekev kupuje pozemky od Nového Rychnova na dobu určitou z toho důvodu, že právě její podzemní vody jsou v současnosti skládkou ohroženy. "Pozemky se skládkou v žádném případě nepotřebujeme. V současnosti ale potřebujeme vystupovat při jednání o dotacích jako vlastník, proto jsme se dohodli na tomto majetkovém převodu," vysvětlil Jirsa.
Na rekultivaci skládky by měl přispět Státní fond životního prostředí, počítá se s penězi z evropských dotačních titulů, nyní schválili významný příspěvek i radní kraje. "Účast kraje na financování likvidace staré ekologické zátěže je určitě významná," ocenil rozhodnutí novorychnovský starosta Měkuta. Zmíněný krajský příspěvek na zpracování projektové dokumentace likvidace nebezpečné skládky je prvním transferem krajských peněz ve prospěch rekultivace, další prostředky by měly následovat.

Dvanáct set kubíků zeminy

"Pokud Státní fond životního prostředí poskytne investorovi dotaci, přispěje kraj i na samotnou sanaci, a to maximálně ve výši dvaceti procent nákladů, tedy zhruba dvanácti milióny korun," prohlásil po úterním jednání rady kraje vedoucí odboru vodního hospodářství úřadu Petr Bureš.
V Dolní Cerekvi věří, že se dotaci podaří získat. Pokud se žádost nedostane do nejbližšího kola schválených záměrů, mohou být práce při nejhorším pouze o několik měsíců zpožděny. "Sázíme na to, že se jedná prokazatelně o nejhorší starou ekologickou zátěž na Vysočině," připomenul Jirsa. "Za prioritu ji považuje i krajská politická reprezentace," dodal Měkuta.
Jakmile dostane projekt pomyslnou zelenou i nezbytné peníze, budou moci práce začít. "Dekontaminace se dotkne asi dvanácti set kubíků zeminy. Nejprve bude potřeba vybudovat příjezdovou komunikaci, pak přijde na řadu těžba, dekontaminace, odvoz dekontaminované zeminy, čerpání a čištění spodních vod. Tyto práce mají trvat pět let, pak bude po tři roky následovat monitorink, zda se zákrok povedl," popsal postup prací Jirsa.
Skládka u Nového Rychnova vznikla na počátku sedmdesátých let minulého století, celé desetiletí sem vyvážely průmyslový odpad největší pelhřimovské firmy. V dalších letech přibyl na skládku vytvořenou v někdejším žulovém lomu směsný odpad. Podle výsledků analýzy se ze skládky uvolňují nebo hrozí uvolněním a znečištěním podzemních vod uhlovodíky, pesticidy, kovy, dusitany, dusičnany, fluoridy a chloridy.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů