Pátek, 26. dubna 2024

Drahoňův Újezd řekl jasné ne kamenolomu

Drahoňův Újezd řekl jasné ne kamenolomu

V sobotním místním referendu v obci Drahoňův Újezd nedaleko Zbiroha se obyvatelé jasně vyjádřili názor, že si nepřejí rozšíření kamenolomu do blízkosti obce a k postupu v tomto smyslu zavázali obecní zastupitelstvo.

Z celkového počtu 112 osob oprávněných k hlasování v místním referendu hlasovalo 90 osob (tj. 80%), z nichž 88 osob (98%) odpověděli na položenou otázku (viz níže) ANO, 2 osoby pak nevyznačily žádnou odpověď. Pro kamenolom se pak nevyjádřil ani jediný z hlasujících obyvatel.

Podobný výsledek bylo možné předpokládat, nicméně jednotnost obyvatel obce v názoru na těžbu je unikátní. I vysoká účast v hlasování jasně ukazuje na to, že hrozbu rozšíření lomu vnímají místní velmi vážně,” komentuje výsledek referenda Martin Hyťha z Dětí Země.

Otázka, o níž se hlasovalo v referendu:

Má obec Drahoňův Újezd při výkonu své samostatné působnosti využít všech zákonných prostředků (zejména z titulu schvalovatele územního plánu, účastníka správních řízení a vlastníka pozemků), aby zabránila těžbě jižní části ložiska stavebního kamene v dobývacím prostoru Třebnuška?

Nesouhlas s těžbou ze strany místních obyvatel je zde především proto, že je spojena se zásahem do krajinného rázu, biokoridoru a biocentra, a zároveň i s intenzivním a trvalým hlukem, prašností a nárůstem dopravy. Krajní domy Drahoňova Újezda jsou přitom od plánovaného lomu vzdáleny pouhých asi 600 metrů.

Další informace:

·        Martin Hyťha, Děti Země – Plzeň, tel.: 377 240 772, 606 104 784

Rudolf Stálich, starosta obce Drahoňův Újezd, tel.: 602 223 608
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů