Pátek, 26. dubna 2024

Na odstranění škod je potřeba miliard

Na odstranění škod je potřeba miliard
Litoměřicko - Celkem 2 miliardy a 700 milionů korun by potřebovalo Litoměřicko na odstranění těžebně ekologických škod. Vyplývá to z koncepce, kterou vypracovala Hospodářská a sociální rada Litoměřicka za podpory programu BROÚK (Budoucí rozvoj Ústeckého kraje) a ve spolupráci se starosty obcí.

"V koncepci jsou zmapovány ekologické zátěže na území okresu, které vznikly v důsledku důlní činnosti. Zároveň nabízí posouzení potřebných opatření na jejich sanaci a návrh postupu pro získání potřebných finančních prostředků na jejich odstranění, rekultivaci a revitalizaci," uvedla Tatiana Kočařová, tajemnice Hospodářské a sociální rady Litoměřicka.
V rámci zpracování koncepce byli o spolupráci požádáni starostové všech 105 obcí. Ze 105 rozeslaných evidenčních karet se jich vrátilo 25. Vybráno bylo 16 lokalit, které potřebují odstranit ekologické zátěže. Terénním šetřením došlo k jejich posouzení, zaměření a následně k pořízení fotodokumentace pro další zpracování. Po dohodě se zástupcem obce, případně s majitelem pozemku, byl zpracován námět na projekt a další využití lokality, včetně stanovení potřebných kroků a kalkulace nákladů.
Největší finanční náklady by si vyžádala sanace skládky v Terezíně. Vyčíslena byla na 2 miliardy 731 milionů korun. "Za důležité ale považujeme například i zabezpečení skládky v Čížkovicích, kam byly v minulosti sváženy v sudech nebezpečné odpady. Otázkou přitom zůstává, co se stane, až za několik let sudy zreznou," poukázala na možné nebezpečí hrozící této oblasti Kočařová.
Pro území Litoměřicka jde o první souhrnný materiál mapující škody způsobené v minulosti. Vypracováním této koncepce se pro region otevřela možnost získat v budoucnu prostředky na odstranění ekologických zátěží, zajistit rekultivaci a revitalizaci území.
"Vznikl vlastně zásobník projektů, které budou průběžně rozpracovávány, doplněny projektovou a stavební dokumentací tak, aby mohla být podána žádost o spolufinancování z prostředků strukturálních fondů Evropské unie," dodala tajemnice Hospodářské a sociální rady Litoměřicka.

Eva Břeňová
Zdroj: Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů