Sobota, 27. dubna 2024

Co je GEOMIND?

Geofyzikální mnohojazyčný internetový informační servis

 

Co je GEOMIND?

V evropských zemích existují různé geofyzikální databáze, jak ve státních, tak i v privátních organizacích. Jsou rozptýlené a používají různé standardy a jazyky. Proto je jejich použitelnost a dostupnost omezená, přestože geofyzikální informace mohou být velmi efektivně využity při zpracování a interpretaci širokého spektra úkolů: vyhledávání nerostných surovin a podzemních vod, studium životního prostředí pro územní plánování, stavebnictví, detekce potenciálních geohazardů, výzkumné studie apod.  

Konkurenceschopnost správců dat a organizací specializujících se na zpracování geologických a geofyzikálních dat se může zvýšit, když tyto databáze budou integrovány a zpřístupněny prostřednictvím internetu. Nabídka elektronických služeb bez ohledu na hranice v rámci celé Evropy umožní mnohem větší dostupnost geofyzikálních dat.

Proto je vyvíjen mnohojazyčný, internetově ovládaný informační systém, integrující geofyzikální data od správců dat jednotlivých zemí. Realizace návrhu, vývoje a naplnění daty, definování standardů pro metadata a prezentaci dat podpoří další integraci a rozšiřování evropských resp. světových geoinformačních fondů. Tento systém bude určen pro místní i centrální úřady, průzkumné organizace, výzkumné a vzdělávací instituce a občany. Řešitelům projektů to umožní přizpůsobit se tlaku na neustálou inovaci a technologický pokrok který  odpovídá rozšiřování evropského trhu a zesílené konkurenci na poli poskytování geofyzikálních, geologických a ekologických dat.

Systém bude názorně prezentovat výzkumné schopnosti partnerů a zvýší veřejné povědomí o užitečnosti geofyzikálních metod průzkumu pro různé potřeby společnosti.

ZDROJ: GEOMIND
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů