Pátek, 26. dubna 2024

V Chodově plánují naučnou geologickou stezku

V Chodově plánují naučnou geologickou stezku

CHODOV (DOMAŽLICKO) -  Chráněná krajinná oblast společně s obcí Chodovchtějí společně upozornit na významnou geologickou lokalitu "českýkřemenný val". Ten se táhne od Bělé pd Radbuzou k hranicích u ČeskéKubice v délce 32kilometrů. Podobné geologické útvary jsou v republiceunikátní.


 V rámci této spolupráce by měla vzniknout geologická naučná stezka a chráněnné území právě v okolí Chodova.


Podle Jiřího Hlávka ze správy CHKO musí pásmo nesouvislých křemenných žil upoutat i naprostého laika. Díky naučné stezce by časem mohl každý pozorovat změny, které se po stamiliony let ve struktuře valu odehrávaly. Pro turisty by mohly být atraktivní bílé křemenné skalky, suky a takzvané ovčí skály, které se najednou zvedají z krajiny do výšky kolem 14 metrů. V terénu mnohdy vytvářejí výrazně modelovaná návrší, kde lidé dřív stavěli kostelíky, kapličky a boží muka. "Širšímu zájmu veřejnosti se tato místa bohužel zatím skrývají, skalní strže bývají plněny skládkou, v lepším případě zarůstají neproniknutelným křovím," mrzí Hlávku.


Tyto zajímavosti by měla popisovat naučná stezka, která by spojovala jednotlivá zajímavá místa valu a podle vypracované studie, by le některá mohla zařadit mezi chráněnné přírodní památky.



Autor / zdroj: Jan Dostal

http://www.plzensko24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů