Pátek, 26. dubna 2024

Ani limity na hnědé uhlí už nemají být tabu

Ani limity na hnědé uhlí už nemají být tabu
Pačesova komise nevyvolává otázky jen kolem jaderné energetiky. Dalším klíčovým bodem její zprávy jsou limity na těžbu hnědého uhlí, jež brání v rozšiřování lomu Bílina Severočeských dolů a lomu ČSA Mostecké uhelné společnosti.

Ne prolomení, jen posun?

Šance na posunutí čáry limitů mají zřejmě jen Severočeské doly. Úpravu u Bíliny Pačesova komise výslovně doporučuje. "Tam nejde o prolomení limitů, jen o úpravu jejich hranice, aby se tam dalo stejné množství uhlí vytěžit efektivněji," zdůrazňuje Václav Pačes.

S posunem souhlasí jak ministerstvo průmyslu, tak premiér Mirek Topolánek: "U Bíliny nejde o prolomení limitů. Tam navrhl překreslit jejich čáru ještě bývalý ministr životního prostředí Ivan Dejmal. Jde jen o úpravu. Vymění se jedno uhlí za druhé, je to co do emisí neutrální řešení," řekl HN premiér, podle něhož už je žádost Severočeských dolů "v řízení".

Pačesova komise jde ale ještě dál. Ve své zprávě doporučuje debatu o tom, zda těžební limity rovnou nepřehodnotit. Upozorňuje totiž, že tenčící se zásoby uhlí mohou způsobit kolaps teplárenství. "Teplárny se nestačí přeorientovat na nová paliva, dotěžení uhlí by bylo nejméně rizikovým řešením," tvrdí lidé z komise.

Prolomení limitů u Mostu je ale nepravděpodobné. "Tato politická reprezentace s tím nepočítá," říká Topolánek. "A i kdyby k tomu nějaká budoucí reprezentace přistoupila, tak jen zvýší emise. Nemyslím, že by k tomu někdo měl odvahu. Na Mostecku je i v rámci limitů možné těžit tolik, aby tu mohla být postavena ještě jedna nová, nízkosirnatá a úsporná elektrárna," dodává premiér. A počítá s tím, že v takovém zdroji by se zároveň vyrábělo i teplo.

Noví oponenti

Oslabení limitů by také jen stěží prošlo u zelených. Návrhy komise v této oblasti připadají místopředsedkyni Daně Kuchtové ještě nevhodnější než pasáže o jaderné energetice. Způsob, jakým se Pačesův tým ke svému úkolu postavil, kritizuje i šéf strany Martin Bursík, jemuž vadí, že se komise pustila do rad vládě.

Zřejmě i proto, aby posílil váhu závěrů komise, rozhodl premiér Topolánek o další oponentuře její zprávy.

V pátek představil členy oponentního týmu. Je v něm například jaderný fyzik František Janouch či Topolánkův poradce a exministr životního prostředí Petr Kalaš. Nechybí generální sekretář české účasti na světové výstavě Expo 2010 v Šanghaji Pavel Stehlík, někdejší konzultant společnosti Deloitte. V týmu jsou i manažeři se zkušeností z velkých korporací: Miroslav Vrba, který většinu svého života strávil v ČEZ a dnes je ve vedení státní firmy ČEPS, a Milan Kajtman - do loňska obchodní ředitel a člen představenstva plynárenského RWE Transgas.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů