Pátek, 26. dubna 2024

Těžba uhlí přes limity projde, bude-li využito ekologicky

Těžba uhlí přes limity projde, bude-li využito ekologicky

Česko - Těžbu uhlí za územními limity je možné povolit, pokud bude toto uhlí využito ekologicky. Na tom se shodla česká Teplárenská unie a Nezávislá energetická komise.

Tato komise doporučila těžit na našem území uhlí i přes limity, pokud bude toto uhlí využito pro ekologickou kombinovanou výrobu tepla a elektřiny.

Oponentní posudek ke zprávě nezávislé energetické komise vedené Václavem Pačesem doporučuje zahrnout alespoň část hnědého uhlí, které se nachází za takzvanými územními limity, do Státní energetické koncepce. Oponentní rada konstatuje, že nedostatek paliv ohrožuje zejména dodávky tepla pro domácnosti, podniky a služby občanské vybavenosti.

Pokud by se netěžilo přes dosavadní limity, mohlo by to znamenat krizi až pro milion domácností, ve kterých se nyní vytápí uhlím. Většině teplárenských společností končí dlouhodobé smlouvy na dodávky uhlí mezi lety 2014 a 2016. Další smlouvy se v důsledku nedostatku zásob před limity budou uzavírat na kratší dobu a za vyšší ceny.

Řešením by mohl být přechod na plyn nebo biomasu. Tento nucený přechod by ale mohl podle odborníků z Teplárenské unie znamenat až trojnásobné ceny za teplo.

Oponentní rada v souladu se závěry Pačesovy komise upozorňuje, že bez využití uhlí za hranicemi současných limitů se dovozní energetická závislost ČR zvýší ze 42 % v roce 2005 na 80 % v roce 2035. Jedná se zejména o případný významný nárůst závislosti na zemním plynu. Oponentní rada proto doporučuje podniknout opatření na omezení růst energetické závislosti ČR.

Podle studie, kterou má Teplárenské sdružení k dispozici, lze uhlí ve stávajících uhelných teplárnách nahradit alternativními palivy a úsporami do roku 2020 maximálně z 50 %. S ohledem na toto proto Teplárenské sdružení považuje hnědé uhlí i po roce 2020 za nedílnou součást palivového mixu České republiky a prolomení těžebních limitů za nevyhnutelný krok k zabezpečení dodávek dálkového tepla za akceptovatelnou­ cenu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů