Pátek, 26. dubna 2024

ČEZ údajně získal většinu v německé důlní firmě

ČEZ údajně získal většinu v německé důlní firmě
Český energetický koncern ČEZ převezme podle německého regionálního deníku Leipziger Volkszeitung (LVZ) většinu ve východoněmecké uhelné společnosti Mitteldeutsche Braunkohlengesellschaft mbH (MIBRAG), o niž usiloval. Z dnešního vydání listu to včera předem citovala agentura DPA. ČEZ se tak podle listu prosadil proti dalšímu vážnému zájemci, bádensko-württemberské energetické společnosti EnBW.

Mluvčí MIBRAG se včera večer odmítla k záležitosti vyjádřit. Uvedla jen, že je to věcí dvou amerických společníků MIBRAG, firem URS a NRG Energy. Cena za MIBRAG se podle listu pohybuje nad 400 miliony eur.

Ze zprávy LVZ nevyplývá, zda ČEZ získala plných 100 procent MIBRAG, na které podala nabídku. Dosavadní vlastníci URS a NRG Energy, které vlastní po 50 procentech MIBRAG, se ale chtějí z východního Německa zcela stáhnout. Plány na prodej MIBRAG byly oznámeny loni v září. Jako hlavní důvod byly uvedeny náklady nezbytné pro ochranu ovzduší. MIBRAG vytěží v povrchových dolech v Sasku a v Sasku-Anhaltsku ročně na 20 milionů tun uhlí.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů