Úterý, 19. března 2024

Policie obvinila muže, který nabízel úplatky ekologům

Policie obvinila muže, který nabízel úplatky ekologům

Protikorupční policie obvinila muže, který chtěl údajně ovlivnit stanovisko ministerstva životního prostředí k těžbě čediče na kopci Tlustec na Českolipsku. Obviněný muž prý dvěma zástupcům občanských ekologických sdružení nabízel milionové úplatky za to, že stáhnou své námitky proti těžbě. Těžařská firma spojení s obviněným rázně odmítla, přesto může slavit úspěch - ministerstvo s těžbou souhlasí. Informovala o tom dnes televize Nova.

"Snahou bylo ovlivnit tento proces, který probíhal na ministerstvu životního prostředí," řekl televizi mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Na policii se podle televize obrátili sami ekologové, kteří se k případu se odmítli vyjádřit.

Ministerstvo, které posuzovalo vliv těžby na životní prostředí, dnes přiznalo, že celé řízení provázely různé tlaky. "V průběhu procesu posuzování byly zaslány nějaké anonymní výhružné e-maily na řadu adres," řekla televizi mluvčí ministerstva Michaela Jendeková, podle které v minulých dnech ministerstvo vydalo k záměru težby souhlasné stanovisko.

Těžařská firma, jejíž jménem obviněný muž vystupoval, se od případu distancuje. "Znám toho člověka, ale v téhle věci tam v žádném případě neměl nějaké propojení," řekl televizi jednatel firmy Jiří Čech.

Na Tlustci se čedič těžil od roku 1988, protesty proti těžbě začaly v roce 1994, kdy lom patřil dnes již zkrachovalé firmě Beron. Lidé z okolí si stěžovali na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy. Těžbu čediče pak o čtyři roky později zastavilo ministerstvo životního prostředí. V letech 2003 a 2004 byla těžba kamene krátce obnovena, pak se ale zastavila.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů