Pátek, 26. dubna 2024

Poslední schůzka evropských ministrů životního prostředí před Kodaní

Poslední schůzka evropských ministrů životního prostředí před Kodaní

Ministři životního prostředí zemí EU se ve středu sejdou naposledy před prosincovou kodaňskou konferencí Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu. Proto bude hlavním bodem zasedání Rady EU pro životní prostředí v Lucemburku právě hledání společné evropské pozice pro jednání o Kodaňské dohodě, následnici Kjótského protokolu, jehož platnost vyprší v roce 2012.

"Pokud chceme při jednáních s USA, Čínou a dalšími mezinárodními hráči dosáhnout úspěchu, musíme v Kodani vystupovat jednotně. Proto dnes potřebujeme jednomyslnou shodu všech členských států ke klíčovým tématům jako např. výše cíle snížení emisí skleníkových plynů včetně letecké a námořní dopravy či financování opatření v rozvojových zemích," vysvětluje ministr životního prostředí Ladislav Miko, který povede českou delegaci.

Ministři se na lucemburském jednání Rady EU pro životní prostředí vrátí i k tématu současné ekonomické krize. "Již z předchozích jednání Rady je evidentní, že se shodujeme v tom, že krize je příležitostí k obratu evropské ekonomiky k nízkouhlíkové budoucnosti," říká ministr životního prostředí Ladislav Miko. Ministři by měli ve středu schválit závěry Rady k efektivní ekonomice. Jejich obsahem je mimo jiné lepší provázání Lisabonské strategie se Strategií udržitelného rozvoje EU. "Problematice udržitelné spotřeby a výroby věnujeme značnou pozornost. Byla jednou z environmentálních priorit českého předsednictví. Oceňujeme proto, že je tomuto tématu v návrhu závěrů Rady věnována náležitá pozornost," doplňuje Miko.

Ministr Miko bude Radu EU pro životní prostředí informovat také o pražském jednání Green Economy Ambassadors´ Forum, které inicioval a které Česká republika pořádala v koordinaci se švédským předsednictvím v Radě EU. "Budu navrhovat, aby tato diskuse pokračovala a její závěry se dostaly i ke členům Rady," říká Ladislav Miko.

Ministři se budou dále věnovat debatě o o rozsahu směrnic o recyklaci elektronického odpadu a obsahu a nakládání s nebezpečnými látkami, obsažených v elektrických a elektronických zařízeních.

Setkání ministra Mika s novináři se bude konat 21. října odpoledne v konferenčním centru FIL 5, rue Carlo Hemmer, Lucemburk. V případě zájmu o účast kontaktujte tiskového mluvčího Stálého zastoupení ČR při EU Jana Slívu na tel.: +32 475 734 263. Doorstep ministra Ladislava Mika je očekáván v 9:00 na obvyklém místě u ministerského vstupu do konferenčního centra.

Přeji klidný den

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů