Pátek, 26. dubna 2024

Ekologický protest na Koloseu

Ekologický protest na Koloseu

ŘÍM/KODAŇ - Aktivisté mezinárodní ekologické organizace Greenpeace vyšplhali na římské Koloseum a žádali, aby v Kodani na konferenci o změnách klimatu byla uzavřena historická dohoda o omezení emisí skleníkových plynů.

Kodaň: historickou dohodu dnes, dělejte historii dnes, hlásal transparent, který na symbol italské metropole ve středu zavěsilo osm aktivistů. Padesátka dobrovolníků pak svými těly na zemi vytvořila heslo Active now (Aktivní teď).

Jestliže světoví lídři nebudou jednat už nyní, aby omezili emise skleníkových plynů, ze Země vymizí mnoho živočišných i rostlinných druhů, dojde k rozsáhlé migraci a hladomoru, a to je destabilizující bomba pro mír ve světě, uvedl v prohlášení šéf kampaně Greenpeace v Itálii Francesco Tedesco. Americký prezident Barack Obama a další světoví lídři mají teď možnost, aby všem zajistili trvalý mír a díky tomu vstoupili do dějin, dodal.

Italská organizace na ochranu životního prostředí Legambiente u příležitosti kodaňské konference oznámila, že zahájila kampaň, během níž vysadí v Římě do února 1000 stromů. Je to malý, ale konkrétní cíl, uvedla Legambiente, která vysadila první stovku stromů už během středy. Tato kampaň, nazvaná Řím pro Kodaň, je součástí iniciativy Plant for the Planet Programu OSN pro životní prostředí (UNEP).

Italská metropole patří k těm nejzelenějším v Evropě. V parcích tu je na 350 000 stromů, dalších 150 000 roste v ulicích města, uvádí římská radnice. Ta považuje stromy za nedocenitelné bohatství nejen pro jejich krásu, ale i pro jejich schopnost zachycovat oxid uhličitý a produkovat kyslík .

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů