Pátek, 26. dubna 2024

Jak v Kodani nezachránili svět

Jak v Kodani nezachránili svět

Snad celá planeta se na znamení smutku nad nezdarem konference v Kodani zatáhla a rozezlené klima se pomstilo mrazem. Nebo to máme číst spíše jako jemnou ironii, která je pointou na konci takřka nadlidského, ale přesto podle všeho marného snažení bezpočtu nevládních organizací, aktivistů, vědců i politiků?

Rozhodující aktéři kodaňských vyjednávání se sice tváří, jako že se dosáhlo velkého pokroku, vrabci na střeše ale štěbetají o sice nereálných, ale každopádně ohromných očekáváních, která nebyla naplněna. Takže historie bude hodnotit toto jednání o klimatu jako neúspěch.

Je příznačné, že bezzubý dokument bez právní závaznosti, který je jediným výsledkem dohadů v Kodani, musel být přijat proti zvyklostem a pravidlům konferencí OSN.

Náhodný divák během Kodaně sledoval jen těžko uvěřitelné scény, kdy bojovníci proti konzumu a kapitalismu, známí z nepokojů při zasedáních Mezinárodního měnového fondu a podobných příležitostech, demonstrovali a provozovali happeningy nikoliv proti konferenci, ale naopak na její podporu. To ovšem netrvalo věčně.

Když ve středu začalo být jasné, že konzum zase jednou zvítězí, rozhořčení aktivisté vzali útokem konferenční Bella centrum, aby tam převzali vedení klimatických rozhovorů a udělili nic netušícím vyjednávajícím týmům lekci z lidové demokracie.

Na revoluci ovšem asi není vhodná doba, a ani dánské zásahové jednotky neprojevily příliš velké revoluční nadšení.

Konference celou dobu probíhala ve stínu aféry Climategate s uniklými e-maily Centra pro výzkum změn klimatu. Tyto e-maily, rozesílané během minulých třinácti let mezi klíčovými vědci, zpochybňují výzkum vlivu člověka na změny klimatu a vědecké i morální kvality badatelů či nestrannost prestižních vědeckých médií.

Stále vycházejí najevo nové skutečnosti potvrzující rozsáhlé, dlouholeté a systematické manipulace vědeckých dat, nactiutrhačné kampaně ve spolupráci s nevládními organizacemi zaměřené proti nepohodlným vědcům a novinářům.

Vypovídají také o bezprecedentní manipulaci světovou on-line encyklopedií Wikipedia, kvůli které v ní byl britský vědec a aktivista William Connolley letos v září zbaven práv administrátora.

Během svého působení na Wikipedii vytvořil nebo přepsal 5428 textů, přes 500 textů vymazal a zablokoval přes 2000 přispěvatelů, kteří nesouhlasili s jeho postupem. Vše s cílem přibarvit lidský vliv na změny klimatu a očernit jeho odpůrce. Korunu celé aféře nasadil nobelista Al Gore, který si při svém vystoupení v Kodani vymyslel údaje o brzkém roztátí Arktidy od klimatologa Wieslava Maslowského, ten ale vše vzápětí popřel.

Je z toho celosvětová ostuda a lidé se ptají, co je vlastně na globálním oteplování pravda.

Podle některých analýz byl už proslulý Kjótský protokol v roce 1997 vytvořen na základě úmyslně pozměněné zprávy Mezivládního panelu OSN pro klimatickou změnu, která zdůraznila lidskou vinu na změnách klimatu.

V tomto světle je rozpačitý konec debat v Kodani nečekanou příležitostí k důkladnému přezkoumání klimatické vědy, jejíž pověst utrpěla nepříjemné šrámy.

Globální oteplování je prezentováno jako lidský hřích hrozící zkázou planety, který by měl být vykoupen astronomickými finančními prostředky a drastickou regulací volného trhu. Proto je jistě velice vhodné spolehlivě vědět, zda se takový hřích opravdu stal.

V současnosti existuje vážné podezření, že by ani jedna z těchto podmínek nemusela být splněna. Bez ohledu na lidskou vinu či nevinu je ale vrtkavost klimatu nepochybně jednou z reálných hrozeb blízké budoucnosti.

Zajímavý je v této souvislosti návrh Bjorna Lomborga, který by řešil problémy s klimatem jiným závazkem, totiž vydáním 0,2 procenta HDP ročně na vývoj zelených technologií. S jejich pomocí bychom se mohli adaptovat na jakékoliv budoucí změny. Není už globální oteplování zralé na změnu klimatu?

AUTOR: Stanislav Mihulka
biolog, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů