Pátek, 26. dubna 2024

Staňte se advokáty klimatu

Staňte se advokáty klimatu

British Council a jeho partneři hledají mladé lidi, kteří přispějí k udržitelné budoucnosti s nízkými emisemi skleníkových plynů. Motivovaným dobrovolníkům nabízíme příležitost učit se od expertů, společně navrhovat řešení a stát se součástí aktivní generace ochránců, tzv. advokátů a advokátek klimatu.

Mezinárodní organizace British Council zahájila třetí ročník úspěšné celoevropské iniciativy za snížení emisí CO2 s názvem Challenge Europe. Projekt se snaží hledat odpovědi na otázky klimatických změn. Spojuje mladé lidi, kteří mají originální a praktické nápady, jak nastartovat ve společnosti změnu pozitivním směrem. Od roku 2008 se do projektu zapojilo více než 415 dobrovolníků, kteří zrealizovali 83 projektů v 15 zemích Evropy.

Třetí ročník projektu nabízí skupině 15 - 20 lidí ve věku 18 - 35 let příležitost ovlivnit dění a za podpory British Council a jeho partnerů realizovat vlastní projekty. Třetí ročník projektu poběží od druhé poloviny dubna 2010 do března 2011 a zaměří se na tři hlavní oblasti: klima a město, klima a udržitelná spotřeba a klimatická změna a biodiverzita. Úkolem "advokátů a advokátek klimatu" v České republice bude čerpat z poznatků vědecké, podnikatelské a akademické sféry a do ledna 2011 vymyslet a zrealizovat tři konkrétní projekty.

Challenge Europe spojí osobnosti z různých prostředí - od vědy a techniky přes tvůrčí profese až po oblast dobrovolnictví. Předchozí zkušenosti v oblasti klimatických změn nejsou podmínkou. Přihlášky, které jsou k dispozici na www.britishcouncil.cz, mohou zájemci o účast na projektu zasílat Aleně Čápové na adresu alena.capova@britishcouncil.cz do 22. března. Advokáty klimatu poté vybere nezávislý panel. První setkání skupiny advokátů proběhne v polovině dubna.

V prvním roce projektu Challenge Europe se advokáti klimatu zabývali tématy ekologicky šetrných budov, dopady oblékání na životní prostředí, trvale udržitelnou lokální energetickou soběstačností a cyklistickou dopravou v Praze. Vrcholící druhý ročník přispívá nápady týkající se lokální a ekonomické kuchyně, biodomů a pivních podtácků, na kterých najdou milovníci piva pozitivní klimatické zprávy.
"Projekt nabízí mladým lidem podporu při hledání odpovědí na otázky udržitelnosti a klimatických změn. Věříme, že třetí ročník našeho projektu bude stejně úspěšný jako první dva, kdy se advokátům klimatu podařilo vznést řadu podnětných myšlenek," říká koordinátora projektu Alena Čápová z British Council .
British Council na projektu spolupracuje s řadou evropských organizací. V České republice ho podporují Britské velvyslanectví v Praze, Centrum pro dopravu a energetiku, Heinrich-Böll-Stiftung, Respekt Institut, o.p.s., Informační centrum OSN a Zastoupení Evropské Komise v České republice.

Kontakty:

Alena Čápová
Project Manager
T +420 221 991 114
alena.capova@britishcouncil.cz

Martina Guzová
Marketing and Communication Manager
T +420 221 991 124
martina.guzova@britishcouncil.cz

www.britishcouncil.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů