Pátek, 26. dubna 2024

Klaus odjel do Austrálie přednášet o globálním oteplování

Klaus odjel do Austrálie přednášet o globálním oteplování

Prezident Václav Klaus dnes odpoledne odjel na konferenční cestu do Austrálie. Na téměř dvoutýdenním turné po australských městech bude promlouvat o svém pohledu na teorii globálního oteplování. Žádná politická jednání prezident v Austrálii nepovede. Do České republiky by se měl vrátit 2. srpna.

Podle prezidentské kanceláře má cesta výhradně konferenční charakter. Náklady spojené s pobytem prezidenta hradí organizátoři konferencí, na nichž vystoupí. Klaus bude při cestě do Austrálie a po kontinentu využívat linkové lety, uvedl tiskový odbor Hradu na dotaz ČTK. Manželka prezidenta Livia s Klausem do Austrálie necestuje.

Hlavním organizátorem série přednášek českého prezidenta v australských městech je tamní Ústav pro veřejné záležitosti (IPA). Na svých webových stránkách se IPA prezentuje jako nezávislý, neziskový "think-tank" (expertní platforma), která si klade za cíl chránit základy ekonomické a politické svobody. IPA se hlásí k podpoře idejí volného trhu, volného pohybu kapitálu a štíhlé efektivní vlády.

Australská média už začátkem června informovala o tom, že se český prezident do Austrálie chystá. List The Australian napsal, že australští poslanci včetně premiérky Julie Gillardové chystají Klausovi chladné přivítání kvůli jeho názorům na globální oteplování. Setkání s Klausem prý odmítla jak kancelář předsedkyně vlády, tak premiér státu Viktorie Ted Baillieu nebo předseda vlády Západní Austrálie Colin Barnett.
Hrad o žádných plánech prezidenta na setkání s australskými politiky neinformoval a cestu avizoval jako konferenční akci. Pro Klause bude cesta také příležitostí, jak si odpočinout od prezidentského úřadu. Dovolenou totiž v létě neplánuje.

Prezident má navštívit postupně Perth, Sydney, Canberru, Melbourne, Coolum a Brisbane. "Ve všech svých přednáškách se zaměří na současné hrozby, které pro lidskou svobodu a přirozený hospodářský růst představují ideologie vystavěné na vyvolávání strachu před dopady tzv. klimatických změn," uvedl Hrad.

Z podrobného programu cesty, o němž ČTK informovala prezidentská kancelář, vyplývá, že prezidenta čeká řada projevů, v nichž bude hovořit o svém tradičním tématu. Boj proti klimatickým změnám označuje český prezident za škodlivou ideologii a jednu z nejnákladnějších politických chyb v poslední době. Obsah Klausových přednášek naznačují už názvy jeho chystaných projevů: "Hrozby svobodě ve 21. století", "Klimatická změna - nebezpečná víra", "Masový omyl klimatické změny".

Kromě přednášek bude Klaus během cesty také hostem australských médií, se kterými plánuje několik rozhovorů. V Sydney se setká s českými krajany a otevře výstavu fotografií věnovanou prvnímu českému prezidentovi T.G. Masarykovi. S českou komunitou se setká také v australském hlavním městě. Zřejmě nejpočetnější publikum bude mít na univerzitě v Melbourne, kde by měl hovořit k asi tisícovce posluchačů. V závěru cesty se Klaus zúčastní ekonomické konference v Coolumu, kde by měl promlouvat o měnové politice.
Český prezident na sebe v zahraničí už několikrát upozornil svými kontroverzními názory na globální oteplování. Zastává názor, že oxid uhličitý není primární příčinou globálního oteplování, a proto lidstvo není na vině za klimatické změny. Své názory na toto téma Klaus shrnul v knize Modrá, nikoliv zelená planeta. Varuje v ní, že současná debata o globálním oteplování je ve skutečnosti debatou o lidské svobodě, která je podle něj ohrožena. Klaus knihu pravidelně prezentuje při svých zahraničních prezidentských návštěvách a vyšla v řadě světových jazyků.

Tomáš Neřold

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů