Pátek, 26. dubna 2024

Klimatická hvězda míří do Hostětína

Klimatická hvězda míří do Hostětína

Hostětín (Zlínský kraj) získal prestižní ocenění Climate Star 2012 za vynikající projekty v oblasti ochrany klimatu.

Hostětín se zařadil po bok švýcarského Zurichu, německého Lipska či regionu Andalusie ve Španělsku, a to jako jediná obec v České republice. Ocenění Climate Star je udělováno Klimatickou Aliancí nejúspěšnějším evropským obcím a regionům za vynikající projekty v oblasti ochrany klimatu. Hostětín byl oceněn především za svůj přístup k využívání obnovitelných zdrojů energie.

Obec Hostětín reprezentuje moderní přístup k získávání a využívání energie. Obec je vytápěna téměř ze 100% obnovitelnými zdroji, a to biomasou a sluncem. Osmdesát procent domů v obci vytápí dřevní štěpka z obecní výtopny. Pro ohřev teplé vody využívá 10 domácností (tj. 10% domů) energii slunce prostřednictvím solárních kolektorů. Slunce je využíváno i pro výrobu elektřiny pro provoz vyhlášené místní bio-moštárny i výtopny. Šetrné veřejné osvětlení pak šetří nejen energii a klima, ale také nemalé finanční prostředky.

K příkladným energeticky úsporným stavbám patří pasivní dům Centra Veronica, které se věnuje ekologickému vzdělávání dětí i dospělých. Dům je provozován i jako certifikovaný ekologický penzion, ve kterém mohou návštěvníci strávit svoji dovolenou.

Climate Star Award je prestižní program, který demostruje zkušenosti a úspěchy v komunální sféře. Ocenění poukazuje na nejrůznější místní strategie ochrany klimatu a poskytuje základnu příkladů dobré praxe, ze kterých se mohou obce inspirovat a následovat je.

Slavnostní udílení cen Climate Star se konalo 26. dubna 2012 na zámku Schloss Hof v Rakousku. V letošním ročníku bylo oceněno 20 obcí, měst a regionů z 9 evropských zemí.

Ocenění Climate Star rozšířilo řadu prestižních certifikátů, které Hostětín obdržel - například Energy Globe 2007, Česká solární cena 2009 aj. Mezi nejvýznamnější návštěvníky obce patří britský následník trůnu, princ Charles, který do obce zavítal v roce 2010.

Více informací o udílení cen a o dalších oceněných projektech najdete na: http://www.klimabuendnis.org/666.html?&L=0

Tisková zpráva je k dispozici i na hostetin.veronica.cz

Kontakty pro další informace:
Alena Šuráňová, alena.suranova@veronica.cz, 776 810 851

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů