Sobota, 27. dubna 2024

Soud: Povodí Odry nemusí platit 11 miliard za škody vzniklé při povodních

Soud: Povodí Odry nemusí platit 11 miliard za škody vzniklé při povodních

Ostrava: Ostravský soud v pátek rozhodl, že státní podnik Povodí Odry nemusí zaplatit 11 miliard korun za škody, které vznikly ostravské firmě Ostramo Vlček při povodních v roce 1997.
Státní podnik Povodí Odry měl sumu podle obžaloby zaplatit kyperské firmě Retise Enterprises Limited.

Rozlitá řeka Odra zaplavila v roce 1997 areál firmy včetně nádrží, ve kterých byly ekologicky silně závadné látky. Tři tisíce tun tohoto materiálu unikly do okolí. Firma sama se stala terčem žalob, poté se za podezřelých okolností transformovala a přejmenovala na firmu Transkorekta. Závazky přitom zůstaly na zkrachovalém Ostramu, které je v konkurzu. Jeho majitel Vladimír Vlček v roce 2000 podal žalobu na Povodí Odry, v níž žádal odškodné 1,3 miliardy korun. Podle ní za zaplavení areálu firmy mohly špatně udržované hráze Odry.

V roce 2006 mu soud prvním rozsudkem dal za pravdu, Povodí Odry podalo odvolání, pohledávku Transkorekty poté koupila za 50 milionů korun neznámá kyperská firma Retise Enterprises Limited. Cena pohledávky časem stoupala a přesáhla 11 miliard korun, což je částka, která čtyřikrát převyšuje majetek Povodí Odry. Jeho představitelé oprávněnost žaloby odmítají s tím, že nikdo nedokáže vodní toky zabezpečit proti tak silným povodním, které zasáhly Moravu v roce 1997.

www.krimidoma.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů