Sobota, 27. dubna 2024

Protihluková vyhláška je nezákonná

Protihluková vyhláška je nezákonná

Kritiku schytala vyhláška Jičína zakazující ve městě dělat rámus v neděli a o svátcích.

Na chyby v ní upozorňuje Krajský úřad v Hradci Králové, který ji posoudil na podnět pracovníků ministerstva vnitra. Úřad jim dal za pravdu, že znění před sedmi týdny vydaného vyhlášení o čistotě, veřejném pořádku a životním prostředí není v souladu se zákonem.

\"K rozporům například patří ukládání povinností nad rámec zákona v souvislosti s údržbou místních komunikací, stanovení zákazů používat hlučných zařízení nebo schvalování propagačních či reklamních akcí Městským úřadem Jičín,\" poukázala na chyby v dokumentu Ludmila Hovorková z Krajského úřadu v Hradci Králové. \"S ohledem na to, že kraj shledal její některá ustanovení v rozporu se zákonem, vyzval město Jičín k jejich nápravě,\" dodala Hovorková. Radní tak musí učinit do 20. prosince.

\"Těch chyb, o kterých nám úřad řekl, je dost, ale jsou to jen takové detaily, třeba v umístění slov ve větě. Myslím, že nebyl porušen zákon,\" uvedl místostarosta Jičína Jiří Vitvar. Připomínkami krajského úřadu by se mělo zabývat zastupitelstvo patnáctého prosince. Radnice má možnost vyhlášku buď upravit, zcela ji zrušit a nebo o platnost jejího současného znění nadále usilovat. V posledním jmenovaném případě by však celá věc mohla dojít až k Ústavnímu soudu.

Zdroj: Blesk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů